Главна / Вести / Србија / Корона вирусом заражено још 383, преминуло 13 особа

Корона вирусом заражено још 383, преминуло 13 особа

Према последњим подацима, корона вирус је у Србији регистрован код још 383 особе. Од последица заразе преминуло још 13 људи.

На респираторима 177 особа, највише до сада. Број тесираних је 9.183.

Премијерка Ана Брнабић указала је да се ситуација смирује у Шапцу и Новом Пазару и то даје разлог за одређени оптимизам.

“Далеко је највећи број заражених у Београду, а имамо и доста нестабилну ситуацију у Краљеву”, рекла је Брнабић и додала да је забележен и раст заражених у Новом Саду.

“Ван сваке сумње да је дошло до раста броја нозозаражених услед протеста и то нам долази за наплату. За мене је ово очекивано и лакше је када се носите са тим бројевима”, рекла је она.

Грађани су послушали апеле Кризног штаба. Знам да ћемо видети резултат мера које смо доносили, рекла је премијерка.

Она је саопштила да је влада на данашњој седници усвојила нове мере у борби против ширења корона вируса, које од сутра ступају на снагу. Усвојене мере су обавезно ношење маске у затвореним просторима што важи за целу Србију, без обзира да ли су локалне власти прогласиле ванредну ситуацију. Даља мера је забрана организованог окупљања од више од 10 људи у затвореном и на отвореном простору. Усвојена је препорука ношења маски на отвореном, уз обавезу тамо где није могуће држати дистанцу од 1,5 метара.

„Очекујем да ће наредних дана додатне мере донети резултате. У овом тренутку ситуација је тешка. Ја макар сада гајим благи оптимизам, јер видим да смо се сви заједно укључили у борбу. Хвала грађанима што поштују мере“, рекла је она.

Брнабић је изразила уверење да ће се то одразити и на бројеве новозаражених наредних дана, као и да ће се притисак на здравствени систем смањити.

Премијерка је рекла да ће 200 додатних медицинских радника у борби против Ковид 19 бити распоређен,и пре свега као помоћ у раду Института Батут и захвалила партнерима из ЕУ на подршци за финансирање њиховог ангажмана. “Ти људи ће бити ангазовани на шест месеци у Батуту”, рекла је Брнабић.

Додатни радници ће, како каже, бити значајна помоћ за прикупљање и обраду подаката везаних за корону, пошто је сада у току процес повезивања одређених база података.

Она се нада, како је рекла, да ћемо од средине августа имати, не више појединачне базе података као што су прављене у марту и априлу, већ и повезан софтвер у здравству, тако да ће подаци бити аутоматски ажурирани. То ће бити велика подршка Батуту и за све нас, додала је премијерка.

Брнабић  је рекла да ће поштовање мера уведених у циљу борбе против корона вируса, контролисати Кризни штабови на локалу,надлежне инспекције или Комунална полиција, у градовима у којима постоји, али пре свега инспекције, иако је пре свега важно да грађани буду дисциплиновани и поштују те мере јер је о реч о заједничкој борби.

“Не постоји земља са довољно инспектора или припадника Министарства унутрашњих послова или Комуналне милиције која може да исконтролише све мере и због тога је јако важна дисциплина самих грађана – да поштују мере и на тај начин чувају и себе и друге”, рекла је Брнабић. Како је поручила, што више будемо поштовали мере, то ће се пре видети и кроз статистичке податке о новозараженима, хоспитализованима, оних који су на респираторима…

Премијерка је рекла да су се поједине приватне лабораторије већ пријавиле да врше тестирање на корона вирус и додала да је Кризни штаб одредио минималне услове које те лабораторије морају да испуне да би то радиле. “То је веома опасан вирус тако да није само довољно имати ПЦР апарат”, рекла је Брнабић и додала да очекује да ће се то у наредним данима даље решавати.

 

Извор: Танјуг

Check Also

Преминуо Милутин Мркоњић, почасни председник СПС и некадашњи министар

Милутин Мркоњић, некадашњи министар за инфраструктуру и саобраћај, почасни председник Социјалистичке партије Србије (СПС) и …