Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић после састанка са Хотијем: Од среде наставак разговора на техничком нивоу

Вучић после састанка са Хотијем: Од среде наставак разговора на техничком нивоу

Председник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са косовским премијером Авдулахом Хотијем у Бриселу да разговор није био лак. Додаје да су разговарали о темама несталих и интерно расељених лица, као и о економији. Наставак разговора на техничком нивоу у среду, каже Вучић.

Председник Вучић рекао је у обраћању медијима да разговор са Хотијем није био лак и додао да су разговарали о несталима, интерно расељеним лицима и економији.

Рекао је да има укупно 1.643 или 1.644 несталих лица, од чега је 570 Срба и неалбанаца, док су остало Албанци.

“Ми смо у потпуности спремни да прихватимо сваку врсту разговора. Рекли смо да Србија неће штитити било кога никада, и да желимо да се пронађу места где су сахрањени и да одговоримо на сваки захтев Албанаца и да свако место на мапи где покажу, спремни да покажемо да ли на том месту има нешто или нема, али смо тражили то и за нас јер до сад нисмо имали приступ Ђаковици, Кошарама, Истоку и другим локацијама”, рекао је Вучић након састанка са Хотијем.

Додаје да су Албанци тражили да се отворе војни и полицијски архиви.

“Нема проблема, али морају они да отворе архиве ОВК да бисмо могли да видимо где су убијани Срби и други неалбански живаљ. Како смо то изговорили, као да смо тражили да населимо целу Земљу на Меркур или Венеру за недељу дана”, истакао је председник Србије.

Договорено је ће Србија по питању несталих радити са Црвеним крсом, каже Вучић додајући да је исказана политичка воља да се то реши.

Када је реч о интерно расељенима, Вучић је навео да их је укупно 220.000.

“Косов је место на свету где се најмање људи вратило на своје огњиште, 1,9 одсто. Надам се да ћемо и ту успети да пронађемо одговарајућа решења и бар малом делу људи који би желели да се врате, да им буде обезбеђена пуна сигурност безбедност. За то ћемо се борити”, рекао је председник Србије.

Говорећи о теми економије, Вучић је рекао да је то врло важна тема али да није сигуран да су “сви добро разумели тему”.

“Неки су причали о ратној одштети, одбио сам са индигнацијом и рекао да нема смисла о томе да разговарамо. Не можете ви да говорите о препрекама и да својим намећете да то морамо да примимо са печатом Републиц оф Косова. Рекао сам дајте да направимо трговински споразум, али да вас не признајемо као државу”, истакао је председник Србије.

Сматра да Београд има шта да понуди Приштини и да “то може да буде добар посао”.

Такође, додаје, разговарано је и о убрзању радова на ауто-путу Ниш-Приштина, уз учеше ЕУ и грантова.

Најављује да ће у среду бити настављен разговор на техничком нивоу.

Од септембра ће се разговарати о теми имовине, каже Вучић додајући да је то “убедљиво најтежа тема за обе стране”.

Извор: РТС

Check Also

Симић: Честитке свим градоначелницима, настављамо политику Вучића на Косову

Потпредседник Српске листе Игор Симић честитао је сви градоначелницима и одборницима Српске листе на преузетим …