Главна / Вести / Косово и Метохија / Институт: Свако кршење правила може бити ризик за здравље и живот грађана

Институт: Свако кршење правила може бити ризик за здравље и живот грађана

Из Националног института за јавно здравље позвали су све грађане на Косову да носе маске и да се строго придржавају других мера против ковид-19, јер сматрају да је ризик од ширења пандемије и даље велики, и процењу да се свако кршење правила сматра ризиком за здравље и живот других, пише Репортери.

“Нико нема право да угрози животе својих рођака, старих и особа са хроничним болестима због немара и непровођења препорука”, наведено је између осталог у апелу Института.

Упозорили су да вируса има свуда и да он убија и зато је ношење маски обавезно.

“Апелујемо на грађане, привредна друштва, угоститељство да строго поштују физичку дистанцу, користе маске, дезинфекују и проветравају просторије, како би спречили појаву и ширење вируса”, истиче се у апелу.

У Институту оцењују да се крец́емо ка нормализацији стања на шта је утицала промена понашања, одржавање хигијене, одржавање удаљености, ношење маски.

Из ове установе поручују да санитарне и општинске инспекције морају заједно са општинама да спроведу Закон о инспекторату и Закон о спречавању заразних болести на основу приручника ковид-19 и предузму мере у случају евентуалног непровођења препорука Националног института.

“Свако кршење правила од стране сматрац́е се ризиком за здравље и живот других. Нико нема право да ризикује животе својих рођака, старих и особа са хроничним болестима због немара и непридржавања препорука.

Извор: Косово Онлине

Check Also

УНМИК: Каролина Зиадех долази на место Захира Танина

УНМИК је данас најавио долазак Каролине Зиадех из Либана као нове специјалне представнице генералног секретара …