Политика

У Бриселу сутра наставак дијалога Београда и Приштине о употреби динара на Косову

У Бриселу ће сутра бити настављени разговори у оквиру дијалога Београда и Приштине, на којима се очекује да ће главна тема поново бити одлука приштинске централне банке да забрани употребу динара на Косову. Ово је шеста рунда дијалога.

Делегацију Београда, у којој се налазе бројни експерти, поново ће предводити директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, док се са приштинске стране очекује учешће њеног главног преговарача Бесника Бисљимија.

Портпарол Европске комисије Петер Стано потврдио је да ће сутра бити одржан састанак на нивоу главних преговарача Београда и Приштине о питању динара и навео да је планирано да састанак прати уобичајен формат дијалога.

Како је објаснио, биће одржани билатерални састанци са две стране, првобитно са представницима Београда, а потом ће бити оџан трилатерални састанак.

Ово је шеста рунда дијалога на којој би требало да се разговара о једностраној одлуци Приштине да укине динарски платни промет на КиМ.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак раније ове недеље изразио је очекивање да ће предстојећи разговори главних преговарача Београда и Пришитне у Бриселу бити засновани на „врло конкретним идејама“ оцењујући да се током претходне рунде дијалога смањио јаз између страна.

„Истовремено, неке разлике остају и зато ћу поново угостити двојицу главних преговарача у Бриселу и очекујем да наши разговори буду засновани на врло конкретним идејама, што би нам омогуц́ило да напредујемо у интересу народа“, навео је Лајчак на Фејсбуку. 

Претходни састанак на нивоу главних преговарача одржан је 18. априла у Бриселу, а Петковић је тада рекао да је Београд учинио апсолутно све у намери да пронађе решење поводом једностране и насилне одлуке Приштине да се укине динар и платни промет Србије на КиМ, али да Приштина не жели да се пронађе решење.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон