Главна / Култура / Протојереј-ставрофор др Милош Весин одржао предавање у Дому културе у Грачаници

Протојереј-ставрофор др Милош Весин одржао предавање у Дому културе у Грачаници

Дом културе „Грачаница“ организовао је синоћ трибину „Koсово извор српске православне радости и снаге“, на којој је говорио протојереј-ставрофор др Милош Весин из Чикага. Због погоршане епидемиолошке ситуације предавање је било одржано без присуства публике, само уз присуство организатора и представника медија, а цео програм публика је могла да прати уживо на Фејсбук страници Дом културе.

У својој изузетно надахнутој и инспиративној беседи проф.др Милош Весин најпре је одговорио на питање на чему он заснива реални оптимизам Косова и косовског питања.

„Стара Србија, Косово и Метихија није ни прошлост, ни садашњост него је то камен темељац нашег трајања, али истовремено небоземни знак који нам указује где је пут  и који је то пут који води у будућност. Оно највредније што имамо на КиМ је, пре свега, нераскидива веза између свих наших светиња толиких цркава, манастира, капела и гробаља“, истакао је професор Весин.

Он је говорио и о проблему Албанаца и неминовности живота Срба и Албанаца, ако не, како је рекао, једни са другима онда једни поред других.

„Колико год да вам је тешко и да вам се учини да је и небо далеко а људи још даље, да вас нико не разуме, да је све више проблема а вас можда све мање, нас када дођемо са других простора света, не може а да не обрадује чињеница коју чусмо на многим местима да се све више српске деце рађа у многим српским местима на КиМ“, нагласио је проф. Весин.

Предавањем у Дому културе у Грачаници проф. др Милош Весин, парох јужночикашки, завршио је седмодневну посету нашој покрајини, чији је главни циљ, како је истакао, да људима у дијаспори пренесе како живе Срби на Косову и Метохији.

Check Also

Народно позориште Приштина у новој сезони са новим и старим представама

Челни људи и глумци Народног позоришта Приштина, на конференцији за медије, која је данас одржана …