Главна / Вести / Косово и Метохија / Проф.др Братислав Лазић: Епидемиолошка ситуација доста неповољна, одговорно понашање грађана кључ за сузбијање епидемије

Проф.др Братислав Лазић: Епидемиолошка ситуација доста неповољна, одговорно понашање грађана кључ за сузбијање епидемије

Атуелна епидемиолошка ситуација на централном делу КиМ је доста неповољна, имамо велики број пацијената који се јављају са симтомима који указују на Ковид -19 инфекцију и тај број у континуитету расте, рекао је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачанице проф. др Братислав Лазић, директор КБЦ Приштина- Грачаница.

“Ми се трудимо, као медицински радници да све оне који се јаве са оваквим симптомима збринемо и за сада то успешно радимо. Оно што наше становништво треба да зна, је да је Република Србија учинила све да нам обезбеди оно што нам је потрбно за лечење пацијената заражених Ковидом 19, да медицински радници раде 24 сата да би збринули све пацијенте, а оно што они треба да учине је да нам сопственом одговорношћу и адекватним понашањем у складу са препорукама,  помогне да ову епидемију најпре смиримо, а онда и успешно победимо”, каже проф.др Лазић.

Професор др Братислав Лазић истиче да се на Инфективној клиници у Лапљем Селу, просечно дневно јави од 30 до 50 пацијената са симптомима инфекције и да се свакодневно раде тестирања, а да је тренутно на инфективном одељењу смештено 15 пацијената.

“У овом тренутку имамо довољан смештајни капацитет, али и то је релативна ствар, јер се ситуација мења из тренутка у тренутак, надамо се да ћемо успети  током ове недеље да одржимо овај ниво и да можда у току следеће недеље дође до заравњења тог другог пика епидемије, што би нам омогућило да сваком зараженом  пацијенту пружимо сву неопходну медицинску помоћ”, казао је директор КБЦ Грачаница.

Проф. др Лазић је још једном апеловао на грађане да се максимално понашају у складу са препорукама, јер је то једини начин да се овој пошасти стане на пут.

“До нас стижу информације да има и оних којима су одређене мере самоизолације и који се понашају неодговорно, али за то су одговорне неке друге структуре које су дужне да на нашу препоруку и достављену информацију, предузму адекватне мере, везано за понашање људи којима је одређена кућна самоизолација. Свакако уколико има таквих случајева,то спада у ред најнеодговорнијег могућег понашања у оваквој ситуацији. Ти људи треба да схвате да, уколико то не раде због себе и своје породице, треба да имају одговорност према читавој заједници, а одговорност за нечији туђи живот је нешто највеће што човек треба да поседује”, истиче проф.др Лазић.

На територији општине Грачаница, према последњем извештају Кризног штаба регистровано је укупно 50 оболелих од коронавируса, а само у току јучерашњег дана потврђено је 7 новооболелих.

 

 

 

 

Check Also

Посматрачка мисија ЕУ: Избори били добро организовани, пропусти на северу КиМ

Шеф посматрачке мисије Европске уније на локалним изборима на Косову и Метохији Лукас Мандл, изјавио …