Главна / Вести / Косово и Метохија / Славица Јанићијевић Поповић:После 21. године од масакра у Старом Грацку, бол је утолико већи, јер починиоци слободно шетају

Славица Јанићијевић Поповић:После 21. године од масакра у Старом Грацку, бол је утолико већи, јер починиоци слободно шетају

И након 21. године од најмонструознијег злочина у послератном периоду, оно што највише боли је што се убице и до дана данашњег шетају слободно, рекла је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница,Славица Јанићијевић Поповић, којој су на жетви тог 23 јула 1999. године убијени брат, отац и два стрица.

“Моја борба и даље траје и нећу одустати никад у томе да се починиоци овог страшног масакра пронађу и казне. Борим се на сваки начин да се овај злочин не заборави, док је моја бол и даље иста и не пролази”, каже Славица, чврсто у рукама стежући слике својих најмилијих, које како каже носи куд год крене и показује их сваком “странцу” на кога наиђе, не би ли се истина о овом злочину на било који начин сазнала.

Тог 23. јула 14. мештана Старог Грацка кренуло је на жетву са које су враћени измасакрирани, а иако су сматрали да никоме ништа нису скривили, јер су са својим комшијама Албанцима лепо живели и никоме нису наудили, мештани су ипак од КФОР-а тражили пратњу, коју ни након неколико позива нису добили.

“КФОР који је био задужен за безбедност, јер су зато и дошли, нису заштитили жетеоце, који су 5 дана узастопно тражили пратњу коју никад нису добили, а онда када је злочин почињен било их је много на месту злочина, па и поред тога што су први стигли на место злочина и имали бројне трагове, ништа нису учинили да пронађу злочинце и мени ће они увек бити најодговорнији за овај злочин”, истиче Славица, гласом у коме су помешани туга и револт због, како каже,  нечињења ничега, од стране међународне заједнице, што би расветлило овај злочин.

Славица још увек не може да разуме шта су скривили њени чланови породице, да би на овакав начин свирепо били убијени.

“Мој отац,моји стричеви и брат, су рођени у Старом Грацку, цео живот су живели са Албанцима, нашим кошијама, никада нисмо имали никакву замерку са њима, моји најмилији никад нису “мрава згазили” и питам се зашто су на овакав начин страдали”, плачним гласом прича Славица.

Наша саговорница посебно наглашава да и данас и све ове године говори да највећу одговорност за овај злочин сносе снаге КФОРА, тачније припадници британских снага КФОР-а, који су били распоређени на том подручју.

“Говорила сам и говорићу увек, они су дошли да одржавају безбедност и да нас “чувају”, а одмах након злочина су се повукли са овог терена. Мени то личи као да су обавили свој посао и отишли. Не плашим се да то кажем! Јел они у својој држави поштују људска права?! Онда поштујем и ја своје право да знам шта се десило и моја борба за истином неће да стане, а они нека пронађу починиоце и нек ме демантују”, каже Славица.

Славичина бол је, како каже у толико већа, јер је сазнала да су њени најмилији мучени, пре него што су их убили.

“Сазнала сам од других људи да су ми брату, који је за неколико дана требао да слави 18. рођендан, извадили срце, а оцу и стричевима секли делове тела и гениталије. Нисам видела слике, нисам могла, али не прође дан да не мислим о томе”, каже она.

Тог злокобног дана 23. јула на жетви Убијени су  Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Боско Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић , Миодраг Тепшић, Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић и Андрија Одаловић.

Када су њихова тела откривена објављено је да су жртве опкољене и убијене из заседе. Иако се масакр десио у селу Бујанце, у јавности је познат као масакр у Старом Грацком јер су убијени Срби били из тог села.

Ово је највећи злочин над Србима на Косову и Метохији, који се десио након рата у овој српској покрајини и доласка међународних мировних снага у јуну 1999. године, починиоци овог злочина нису пронађени.

 

Check Also

Јевтић: Посета народних посланица Штрпцу значајна подршка

Дубравка Филиповски, Снежана Пауновић и Дубравка Краљ, народне посланице у Скупштини Србије, посетиле су данас …