Главна / Вести / Косово и Метохија / Човић за ТВ Мост: Једини главни град албанске нације је Тирана

Човић за ТВ Мост: Једини главни град албанске нације је Тирана

“Митровица је главни град албанске нације”, изјавио је јуче у Јужној Митровици председник Демократске партије Албаније Љуљзим Баша. Та изјава изазвала је чуђење чак и код наших саговорника у Приштини, а Небојша Човић каже за Телевизију Мост да је једина албанска престоница Тирана, а да Митровица то свакако неће бити.

Иако Неџмедин Спахиу, политички аналитичар из Приштине, сматра да Косовска Митровица суштински јесте главни град Косова, јер су сви важни политички процеси, који су довели до (самопроглашене) независности, почели у овом граду, изјава Љуљзима Баше за њега је неозбиљна и неодговорна. Такве речи политичара из Тиране  не доприносе миру и стабилизацији односа Срба и Албанаца, каже Спахиу, који не пориче да је таква идеја у прошлости постојала, као и да је пала у воду потписивањем Ахтисаријевог плана.

„Албански политичари Тиране кад долазе на Косово сматрају да је јавност овде на Косову примитивна и изјављују свашта како би били интересантни, и често кажу ствари које не мисле и које нису озбиљне“, истиче Спахиу за Телевизију Мост.

За српског аналитичара Дејана Вука Станковића ово је још једна опасна и провокативна изјава, која не доприноси преговарачком процесу. Он се пита и до када ће представници међународне заједнице толерисати такво понашање Албанаца.

„Очигледно је да Албанци уживају у тој позицији политичке супериорности. Они показују једну огромну незрелост када је реч о преговарачком процесу, али невероватно је и колико је буџет толеранције за такве провокације код европских и америчких партнера велики“, примећује Станковић.

Некадашњи Шеф координационог тела за Косово и Метохију Небојша Човић подсетио је председника Демократске партије Албаније да је једини главни град албанске нације Тирана, и да без обзира на то које су аспирације албанских политичара, то никако не смеју да забораве.

„Тај господин треба мало да узме у руке књигу и да чита и да схвати да Косовска Митровица постоји јужна и северна, као засебне локалне самоуправе. Ако мени не верује нека нађе Штајнера па нека се договори са њим. Тај споразум постоји и вала га мајци неће прекршити по било коју цену. То ако они мисле да ће Србију натерати силеџијски од стране појединих међународних фактора и по принципима како је то рађено 98.и 99. године, е то могу сви заједно да окаче мачку о реп“, каже Човић и закључује да сада није време ни за какве сензационалистичке изјаве неодговорних политичара, већ за праве суштинске преговоре.

Check Also

У Грачаници за пет дана 12 инфицираних

У пртеклих пет дана вирус Ковид-19 откривен је код 12 особа, саопштио је Кризни штаб. …