Главна / Друштво / Др Соња Илић: Мезотерапија у третирању бола даје одличне резултате

Др Соња Илић: Мезотерапија у третирању бола даје одличне резултате

Мезотерапија као начин у третирању бола уз класичну физикалну терапију,  показала се као веома ефикасан метод у лечењу болних стања, дегенеративних промена које могу да захвате коштано зглобни систем, ванзглобног реуматизма, дискус херније, као и спортских повреда, истакла је, гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачанице др Соња Илић, специјалиста физикалне медицине.

Поред класичне физикалне терапије, од пре пар година др Соња Илић у лечењу пацијената у одељењу физикалне медицине, које функционише при Дому здравља Грачаница, примењује и за сада,  у нашој земљи  још увек алтернативне методе у лечењу, као што су акупунктура и мезотерапија, а за тај вид усавршавања након специјализације класичне физикалне медицине, одлучила се каже, да би својим пацијентима пружила што бољу помоћ у лечењу болних стања коштано зглобног система.

“Ја имам обичај да кажем мојим пацијентима, када им та класична физикална медицина,  агенси и електротерапија  не помогну, да увек имам кеца у рукаву, тако да се увек трудим да пацијентима помогнем на све могуће начине. Некад им предложим да у самом старту кренемо са мезотерапијом, јер проценим да је стање такво да је боље да одмах применим овај начин, да би што пре обезболили то стање, што је за пацијента најбитније”, каже др Илић.

Она истиче да је мезотерапија у терапији бола врло ефикасна и да даје одличне резултате.

“Разлика између аплициране терапије кроз инфрадермалну апликацију и интрамускуларну , је у томе што је научно доказано да се лек код мезотерапије у организму задржи чак до три недеље, до се код интрамускуларног лек после 24 сата смањи на 10 посто.Оно што пацијенти треба да знају је да  се лек даје локално и да  не улази у системску циркулацију и да се на тај начин смањују аклергијске реакције, а притом се заобилазе и гастроинтестинални проблеми”.

Према речима др Соње Илић, већ после прве терапије бол се умањи за  30 посто, а после треће, готово да потпуно нестаје.

Третман траје веома кратко, око један минут, пацијент може да осети мањи бол, али за разлику од бола који трпи то је занемарљиво.

Др Илић истиче да се мезотерапија  сврстава у једну врсту алтернативне медицине,  то је иначе француска школа, а да је она похађала   школу професора Лакоза у класи професорке Бранке Марковић у Београду.

“Веома сам захвална директорки Дома здравља у Грачаници Мирјани Димитријевић, која је имала поверење и омогућила ми да примењујем овај начин лечења,  као и мојим терапеутима који су ми велика подршка у овом програму којим се ја бавим”, каже др Илић.

 

 

Check Also

Срђан Поповић позива мештане да се прикључе хуманој акцији и помогну Александру

У центру Грачанице од јутрос је постављен штанд где се може приложити новац за помоћ …