Главна / Вести / Србија / Кон: Бројеви значајни за праћење трендова, немогуће да буду потпуно тачни

Кон: Бројеви значајни за праћење трендова, немогуће да буду потпуно тачни

Члан Кризног штаба и епидемиолог др Предраг Кон рекао је да су бројеви значајни за праћење трендова ширења заразе, али да је готово немогуће да буду потпуно тачни. Додао је и да број људи који се лече код куће зависи од извора од којег се добијају подаци.

Др Предраг Кон је рекао да је и током пандемије свињског грипа 2009. године постојала дискепанца између онога о чему се говорило као случајевима, због тога што су се бележили само лабораторијски потврђени случајеви.

“Тада није било могућности оваквих као што има сад. Дакле, тада је неупоредиво више било оболелих и умрлих него што се било пријављивало”, рекао је др Кон током гостовања у Јутарњем програм РТС-а.

Ипак, напоменуо је да су те цифре врло јасни показатељи стања, а да је неприхватљиво да медији истражују појединце, што је, како је рекао, његово мишљење.

Додао је да су бројеви значајни због тога што се на тај начин прате трендови, али и и да је готово немогуће да буду тотално тачни. “Са овом технологијом они се приближавају могућности да буду у реалном времену потпуно тачни. У пандемији грипа је било свега између 18 и 19 хиљада потврђених случајева, на крају се своди да је број оних који су умрли између 250 и 500 хиљада. То су огромне разлике”, навео је Кон.

Истакао је да број људи који се лече код куће зависи од извора података. “Оно што је извор података за оно што се објављује је ковид база, где сваки лекар или свако ко убацује под наздором лекара, на преко 200 здравствених установа у Србији, убацује да ли је то први позитивни резултат или није”, навео је др Кон.

Додао је да се велики број поновљених и контролних тестова не убраја у ковид позитивне случајеве. “Поново све зависи од самог извора. Други извор је непосредни подаци из ковид амбуланти и они су неприкосновени. Имате број оних који се јаве, број прегледа, па после се такви упућују као сумња на ковид, и то је трећи број, на пи-си-ар тест. Проблем је што су ти резултати каснили након седам до осам дана. Сада је то на два до три дана, по изјави коју сам чуо”, казао је др Кон.

Извор: РТС

Check Also

Гојковић: Послата јасна порука да је држава спремна за борбу

Поруке председника Србије Александра Вучића и резултати надлежних државних органа јасна су потврда спремности и …