Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин: Бојкот избора је издаја и једино одговара Хашиму Тачију

Вулин: Бојкот избора је издаја и једино одговара Хашиму Тачију

vulinМинистар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да је важно да Срби на Косову и Метохији изађу на изборе 3. новембра, оценивши да је издаја оставити Србе на Косову без државе и предложивши Србима да после тих избора формирају јединствену политичку организацију.

“Ово су историјска времена. Ово јесте почетак или крај Србије на Косову. Зато је важно да Срби на Косову и Метохији изађу на изборе 3. новембра. Бојкот је издаја, бојкот једино одговара Хашиму Тачију. Већ 4. новембра све може да буде касно. И за Србе на Косову и за државу Србију. Зато морамо да их победимо” рекао је Вулин у интервју магазину “Недељник”.

Он је подвукао да је издаја оставити Србе на КиМ без државе Србије и навео да држава њих изборима чува и не оставља их саме.

“Мој предлог Србима на Косову је – кад се заврше ови избори – да укину све политичке партије и направе једну свенационалну, како год хоће да је назову, политичку организацију и да с њом наступају према остатку света” рекао је Вулин.

Министар је навео да је држава потписала бриселски споразум који мора бити спроведен и да од неговог спровођења зависи будућност и Срба и Србије на КиМ.

Према његовим речима, најважнија тачка споразума у Бриселу је Заједница српских општина и ако њу буду чинили људи који ће је користити као средство за политичку промоцију и трговину с Приштином, онда ће то бити невладина организација која неће ништа урадити за Србе и која ће врло брзо умрети у свађама између севера и југа, а онда југа и југа.

“Онда заиста ни од бриселског споразума, ни од утицаја и присуства Србије на Косову неће бити ништа. То је један сценарио”, истакао је Вулин, али и навео да има и други, односно једини повољан сценарио за Србе.

“То је да победе Срби којима је живот на Косову све. Којима је то најважнија ствар. Који ће у четири извршне области: просторно планирање, школство, здравство и економија у потпуности преузети контролу на територији где живе Срби. Срби, који ће почети организовано да наступају без подела на север и југ” додао је Вулин.

Вулин је оценио да ако то све буду радили у договору и у сагласности с Београдом, Владом Србије, председником државе, онда ћемо имати Заједницу која је неразрушива брана и која ће гарантовати да ће Срби да опстану и на северу и на југу Косова.

Он је додао да нису проблем Срби који сматрају да Приштина није њихов главни град већ они који неће Београд, који сматрају да ни Београд не треба да се пита на Косову и за које се не може рецћи да је у питању једна партија, већ једна школа размишљања.

Вулин је казао да је реч о људима које нико не сме да пита одакле им толика имовина, толика моћ….

Министар је оценио и да је у политичком смислу битка за изборе добијена и да је то преломљено, а да оно што може да смањи излазност Срба јесте управо безбедност.

“И после избора биће сигурно већа безбедност. Ми морамо у то да уверимо Србе, и ту тражимо помоћ међународне заједнице да се безбедност тог 3. новембра подигне на највиши могући ниво” додао је министар.

Према његовим речима улазак српских звфаничника на КиМ је прихватање реалности бриселског споразума.

“Проблем Приштине је што им се много излила држава Србија по Косову. Има је далеко више него у протеклих 14 година” рекао је Вулин и додао да му је жао што то сви Срби неће да кажу, али каже опозиција у Приштини, каже највећи противник Србије Аљбин Курти.

“Ако на Косову не формирамо Заједницу српских општина како је ми замишљамо и каква она мора да буде, изгубићемо последњу брану пред наставком цепања Србије. Ко то не разуме, тај не разуме ништа шта се десило на Балкану у последњих сто година” рекао је Вулин одговарајући на питање да ли мисли да ће можда за неколико година бити министар без портфеља задужен за Војводину.

Check Also

Хоти на самиту у Паризу: Устав и интегритет неприкосновени, столица у УН

Косовски премијер Авдулах Хоти представио је на видео-самиту у Паризу три главна принципа у којима …