Главна / Вести / Косово и Метохија / Опљачкана црква у Паралову

Опљачкана црква у Паралову

Црква светих царева Kонстантина и мајке му Јелене у селу Паралово, у новобрдској општини, нашла се на мети вандала.
Непознати починиоци обили су врата и украли икону и пар хиљада динара у ситним апоенима. Случај је јутрос приметио Синиша Симијоновић и одмах је обавештена косовска полиција која је убрзо стигла и обавила увиђај, као и јединица крим технике из Гњилана. Мештани, већ навикли на овакве провокације, кажу да није велика материјална штета али да је циљ да се преосталим Србима улије додатни страх како би се одселили.
“Ово се највероватније десило ноћас. Долазила је полиција и направила увиђај. Процена је да ће покушати да дело окарактеришу као прибављање имовинске користи. Међутим, ми мештани који овде живимо, нас пар душа, немамо апсолутно никаквог разлога да верујемо у то. Што се нас тиче, циљ је јасан, да се додатно узнемири нас неколицина који још живимо у овом засеоку”, каже за Пулс Драган Стојковић.
Изградња цркве почела је 2018.године. Бранимир Стојановић, некадашњи заменик премијера Kосова, помогао је финансијски да се огради имање око цркве и озида зграда до плоче. Општина Ново Брдо обезбедила је грађу за кров и столарију, док је спољна изолација, завршена ове године, углавном добровољним прилозима мештана и оних који су се одселили.
Село Паралово чини 16 распрсканих махала у којима живе Срби И Албанци. Овде је сада још око 115 Срба, а до рата их је било око 700.

Извор: РТВ Пулс

Check Also

Полиција претреса окупљене Србе на Газиместану

Патроле кососвске  полиције присутне су у знатно већем броју него прошле године на Газиместану. На …