Главна / Вести / Србија / Вучић: Не би требало да потцењујемо сопствене снаге

Вучић: Не би требало да потцењујемо сопствене снаге

Дубоко смо захвални на финансијској подршци Европске уније, али то не сме да буде оправдање да ми сами не допринесемо више јачању наших економија, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, на видео самиту лидера Западног Балкана,у организацији вашингтонског Атлантског савета.

“Не би требало да потцењујемо сопствене снаге, снагу свега онога што је у нашим рукама у региону, већ треба да учинимо све што можемо да изградимо истинско поверење у региону”, рекао је Вучић.

Председник Србије је приметио да сви учесници самита говоре о европском инвестиционом пакету, на којем је наша земља, као и остале, како истиче, дубоко захвална Европи, али је истакао и да ми сами можемо да допринесемо јачању својих економија.

У прилог томе навео да је су камиони чекали на унутрашњим границама 26 милиона сати на годишњем нивоу, а да из тога може да се закључи да седам одсто трошокова пословања можемо да смањимо ако се уклоне бирократске процедуре.

“Закључак је да можемо да уштедимо више новца, него што ћемо добити од било кога у Европи”, рекао је Вучић.

Вилсон: Тешка времена захтевају тешке одлуке

Извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон изјавио је данас да је значајно да лидери сарађују у циљу оснивања заједничког тржишта зарад добробити својих грађана истуичући да тешка времена захтевају тешке одлуке.

Он је на видео самиту за лидере земаља Западног Балкана рекао да регион није био тржишно конкуретан, јер су тржишта била исцепкана, а сада су први пут све земље Западног Балкана региона једнаки партнери.

Он је истакао да је веома важно то што на самиту учествују говорници из САД, ЕУ, Евроатланстког Савета како би се говорило о сарадњи у региону.

“Овакав заједнички састанак веома је важан за Евроатлантску будућност региона”, рекао је Вилсон.

Хоти:Регион Западног Балкана подељен,постоји воља лидера да то промене

Премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти изјавио је данас је регион Западног Балкана подељен и недовољно економски интегрисан, али, тврди Хоти, постоји воља међу лидерима да се инфраструктурне и бирократске баријере отклоне, како би економије сарађивале.

Хоти је на видео самиту који оранизује вашингтонски Атлантски савет, на којем учествује и председник Србије Александар Вучић, рекао да се много радило на интеграцији региона, али да се мора признати да је Западни Балкан у великој мери подељен, кад је реч о економској интеграцији.

И даље постоје бирократске баријере и велики број питања које треба решити, посебно кад је реч о законодавству, али и инфраструктури и другим техничким баријерама, каже он.

“Немамо инфраструктурне везе међу нашим главним градовима и земљама, регион је подељен. Али могу да кажем да постоји воља међу лидерима у региону да раде заједно се баријере уклоне одмах и да се ангажују на великим пројектима који ће повезати наше главне градове и земље”, рекао је Хоти.

Он каже да би исти услови који постоје између две земље које имају билатерални споразум требало да буду могући и за све друге и да би то помогло да се уклоне бирократске баријере.

“Мислим да је ово једини начин за нас да допуњавамо једни друге, јер су наше економије индивидуално мале кад је реч о тржиштима. Ако бисмо радили заједно, можемо да допунимо једни друге”, казао је Хоти.

Хоти није поменуо иницијативу “мали Шенген”, те неспремност Приштине да се прикључи тој иницијативи, коју је подржала Албанија и Македонија.

На самиту учествују и председник Северне Македоније Стево Пендеровски, албански премијер Еди Рама, министарка економије Црне Горе Драгица Секулић, председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, као и извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Ансамбл Венац премијерно одиграо кореодраму „700“, на великој сцени Народног позоришта

Поводом 700 година манастира Грачаница, уз благослов Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, а покровитељство Министарства културе …