Главна / Вести / Србија / Чадеж: Оснива се пословни савет за мање баријера на Западном Балкану

Чадеж: Оснива се пословни савет за мање баријера на Западном Балкану

Марко Чадеж, председник Коморског инвестиционог форума Западног Балкана  најавио је  да ће заједничка регионална комора, која окупља  свих шест националних комора и представља око 400.000 предузећа,   формирати  пословни савет западнобалканске шесторке који ће пратити напредак у отклањању препрека за успешније привређивање у региону и о томе редовно информисати владе, предлажући им мере које ће привредницима олакшати пословање и смањити трошкове.Савет ће, по речима Чадежа, чинити власници и менаџери 12 највећих компанија из целог региона које ће на оперативном нивоу пратити постигнуте резултате у отклањању баријера и унапређењу привредне сарадње. Информације са терена редовно ће бити прослеђиване министарствима и владама региона и Секретаријату ЦЕФТА.

“Ми сами, у региону, морамо да преузмемо одговорност, не чекајући сигнале из Берлина и Вашингтона”, поручио је Чадеж, на панелу одржаном у оквиру видео самита лидера Западног Балкана посвећеног економској сарадњи, у организацији вашингтонског Атлантског савета.

Јачање привредних веза и уклањање баријера успешнијем међусобном и пословању са светом у интересу је пословне заједнице, која ће напредак на том пољу мерити успехом у савладавању препрека са којима се сада привредници суочавају, рецимо, скраћењем времена које камиони губе чекајући на границама и самим тим смањењем трошкова пословања.

Пословна заједница није задовољна брзином којом се ови процеси одвијају и спремна је да активно учествује у решавању проблема.

Чадеж је указао и на важност политичке подршке чвршћим регионалним интеграцијама.

“Регионална сарадња је међу приоритетима у агендама лидера региона. То је добро за регион, за економију, али и за саме лидере, јер остварујући резултате на националном нивоу, ако њихова привреда добро послује и грађани боље живе, поново ће бити изабрани, рекао је Чадеж.

Учесници панела о регионалним економским интеграцијама на Западном Балкану у функцији привредног опоравка и напретка, истакли су значај побољшања пословне климе за компаније из региона и инвеститоре из света, стварање предвидивог пословног окружења, владавине права, унапређења саобраћајне и енергетске инфраструктуре, јачања приватног сектора, пре свега малих и средњих предузећа, као и подршке привреди да се дигитално трансформише и пређе на дигитално пословање.

Check Also

Петар Петковић: Србија је пуноправна чланица Уједињених нација, укључујући Косово и Метохију

Република Србија је пуноправна чланица Уједињених нација, укључујући Косово и Метохију као њену аутономну покрајину, …