Главна / Друштво / Разлике међу мушкарцима и женама за нијансу мање него прошле годину

Разлике међу мушкарцима и женама за нијансу мање него прошле годину

zene_muskarciРазлике међу мушкарцима и женама за нијансу су мање него прошле годину, показују резултати годишњег извештаја о јазу међу половима који је Србију, међу 136 земаља, сврстао на 42. позицију, знатно бољу од 50. места 2012.године.

Земља у којој су полови најравноправнији већ пету годину заредом је Исланд, за њом следе Финска, Норвешка и Шведска, а међу првих 10 су и Филипини и Никарагва, док је на самом зачељу Јемен.

У извештају који од 2006. године објављује швајцарска непрофитна фондација Светски економски форум, наводи се да је Србија, која је обухваћена овим истраживањем од прошле године, ове године показала знатно побољшање.

Извештај испитује стање разлика међу половима према четири критеријума – економском учешћу и могућностима, стицању образовања, политичком оснаживању и здрављу и егзистенцији.

Иако је назадовала према последњем критеријуму – здравље и егзистенција, према ком је на 111. месту, Србија је у прва три критеријума показала знатна побољшања и тако обезбедила бољу позицију.

Од осталих земаља региона обухваћених истраживањем, Бугарска је једно место иза Србије (43.), Хрватска је 49, Македонија 57, Румунија је 70, Мађарска 87, а Албанија 108.

На лошијим позицијама су и Француска, која је на 45. месту, Русија, која је 61, Кина 69. и Турска, која је 120. и на зачељу европског ранга.

Од водећих економија, Немачка је 14, а САД су на 23. позицији.

Свеобухватно гледано, у извештају се истиче да је и у развијеним и земљама у развоју, присуство жена на водећим позицијама у привреди и даље ограничено, а да од сва четири критеријума, највеће разлике међу половима постоје у домену учешћа у политици – где је јаз међу половима покривен само 21 одсто.

 

 

 

 

 

 

Check Also

Вучић: На КиМ све тежа ситуација, још 53 оболело, мере у складу са Владом Србије

На Косову и Метохији је све тежа ситуација, тамо данас имамо 53 болесника, и они …