Главна / Друштво / У Грачаници се поштују све прописане мере заштите, становништво дисциплиновано

У Грачаници се поштују све прописане мере заштите, становништво дисциплиновано

На територији општине Грачаница епидемилошка ситуација стабилна и под контролом, у прилог томе иду бројеви по којима већ два дана за редом нема новооболелих. Оно што је приметно на улицама је да се становници општине придржавају свих прописаних мера заштите од коронавируса и да су врло дисциплиновани.

Посао угоститеља и даље је најугроженији у односу на остале делатности, трпе велике губитке упркос све повољнијој епидемиолошкој ситуацији.

Оно што је екипа РТВ Грачаница установила приликом обиласка угоститељских објеката је да се поштују све мере заштите, укључујући прописан размак између столова, коришћење средстава за дезинфекцију и дезинфиковање површина након сваке употребе. У угоститељским објектима користе се само отворени делови, односно баште и није препоручљиво груписање више особа за столом.

Што се тиче трговинских објеката, они су такође у обавези да поштују мере од којих је најважнија ношење маске, како од стране купаца тако и продаваца, као и одржавање физичке дистанце. У мањим објектима није дозвољено да се нађу више од две особе у једном моменту. Ове мере се за сада у Грачаници поштују.

По последњој одлуци Владе сви становници у обавези су да маске носе и на отвореном простору. Припадници полиције су све чешће приметни на улицама и контролишу спровођење ових мера, а то исто свакодневно раде и општински инспектори. Правило ношења маски обавезно је и за учеснике у саобраћају а посебно у јавном превозу.

Можемо да додамо и то да су због прописаних мера заштите угрожени и пољопривредни произвођачи, као и занатске и друге делатности.

Check Also

Болер: Лидери Београда и Приштине показали да нису заробљени у прошлости

Потписивањем економског споразума у Вашингтону, Београд и Приштина, односно њихови лидери, показали су да нису …