Главна / Вести / Србија / Конституисан нови сазив народне Скупштине, посланици положили заклетву

Конституисан нови сазив народне Скупштине, посланици положили заклетву

 

Испред верификационе комисије, посланик СНС Александар Марковић је рекао да је та комисија утврдила да мандати свих 250 посланика треба да буду потврђени и пожелео им пуно успеха у раду.

Посланици су након тога положили заклетву која гласи:

“Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!”

Посланици су потписали заклетве и предали их секретару Срђану Смиљанићу.

Председавајућа Смиља Тишма је позвала посланике да образују посланичке групе.

Скупштина је за данас завршила рад, а о наставку седнице посланици ће, како је рекла Тишма, бити благовремено обавештени.

На дневном реду седнице је и избор новог скупштинског руководства, председника, потпредседника, именовање секретара и избор радних тела, а о томе ће посланици расправљати наредних дана.

На изборима који су одржани 21. јуна, највише мандата – 188 освојила је листа “Александар Вучић – За нашу децу”, 32 посланика има Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија, Српски патриотски савез 11 посланика, а мањинске партије Савез војвођанских Мађара девет, Странка правде и помирења четири и Странка демократске акције Санџака три мандата.

Протесет испред парламента

Док се у Дому Народне скупштине данас одржава конститутивна седница новог сазива парламента, испред зграде на Тргу Николе Пашића окупљени грађани на позив странке Доста је било, гађали су посланике јајима, па чак и парадајзом, један учесник протеста је приведен, а полиција је написала неколико казни.

Полиција је једног младића привела и одвела кроз Пионирски парк, а написано је и неколико казни због блокирања јавне саобраћајнице.

Извор РТС

Check Also

Петар Петковић: Србија је пуноправна чланица Уједињених нација, укључујући Косово и Метохију

Република Србија је пуноправна чланица Уједињених нација, укључујући Косово и Метохију као њену аутономну покрајину, …