Главна / Вести / Косово и Метохија / Новости: ЕУ нема мандат да води дијалог, али ћути на албанске тврдње

Новости: ЕУ нема мандат да води дијалог, али ћути на албанске тврдње

Баш као и током дијалога који се између Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније, водио претходних година, тако и у његовом наставку овог лета, Брисел оћути сваки пут када се од албанске стране чује да се разговори воде на тему “међусобног признавања”.

То је био случај и крајем прошле недеље, после рунде дијалога на експертском нивоу о расељенима и економским питањима. По изласку са састанка са српском делегацијом, координатор Приштине за дијалог Скендер Хисени рекао је да коначни споразум “мора обухватити и међусобно признавање, а ако то неће бити коначан исход, онда неће бити ни договора”.

На другој страни, уз најаву да се разговори настављају крајем августа, посредник ЕУ Мирослав Лајчак је обављене разговоре назвао “важним кораком ка свеобухватном правнобавезјућем споразуму о нормализацији односа”. Признавање није помињао, али није ни демантовао Хисенија. А могао је, на пример, да подсети да се ниједним папиром ЕУ до сада од Србије није захтевало да призна Косово, као и да је мандат медијатора добила за “нестатусне разговоре”.

Или је, у међувремену, Брисел на своју руку, редефинисао своју улогу?

Шеф српске делегације Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, поручио је из Брисела да су актуелни разговори посвећени нормализацији односа у различитим областима живота и да о томе српска страна жели да се споразуме у будућности – свеобухватно или појединачно.

Ову рашомонијаду, према виђењу Владислава Јовановића, некадашњег министра спољних послова, ЕУ користи да “тренира нерве” Београду, како би се он што ближе привукао тачки на којој би, по замисли Запада, пристао на оно што је за Србију немогуће да прихвати.

“Не треба да улећемо у њихову замку, већ да их подсетимо на све карте које по међународном праву иду нама у прилог. Истовремено, Приштину треба подсећати на све оне обавезе које није испунила, почевши од повратка расељених са КиМ. Није све решено. О томе говори бројка од 18 држава које су повукле одлуку о признавању, због чега је менторима Приштине било веома стало да се та акција обустави. Где год да се окрену у свету, они наилазе на демантије свог аргумента да је Косово јединствен случај”, наводи Јовановић за “Новости”.

О томе може ли Немачка, као најутицајнија чланица ЕУ, да посегне за некаквим мерама које би наштетиле Србији, уколико Београд не буде играо по задатим нотама, Јовановић каже да је и Берлин ограничен у таквим поступцима, јер због својих односа са Русијом и Кином нема сасвим слободне руке.

Иначе, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи, генерал-потпуковник Френклин Бен Хоџис рекао је за портал “Косово онлајн” да се лидерима у Приштини и Београду мора оставити простор да преговарају и да они морају да имају заштиту од спољних утицаја, који покушавају да им кажу шта смеју, а шта не смеју. Као пример навео је да “Москва користи цркву да притисне српско руководство”.

Извор: Новости

Check Also

Јањић: Неопходни нови специјални модели заштите светиња СПЦ на КиМ

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић поручио је данас да су, након двадесет послератних …