Главна / Друштво / Србија и РС у Рачи обележавају страдање Срба у Олуји

Србија и РС у Рачи обележавају страдање Срба у Олуји

 

Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији “Олуја” обележава се вечерас у Рачи, у присуству председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић, председнице РС Жељке Цвијановић, српског члана председништва БиХ Милорада Додика и патријарха СПЦ Иринеја.

Симбллично, Вучић и Брнабић срели су се са Додиком и Цвијановић на пола моста у Рачи, где патријарх Иринеј служи помен настрадалим Србима.

Након тога биће откривена спомен плоча, уз пригодан уметнички програм, у знак сећања на страдање у “Олуји”, ове године без присуства већег броја људи, због епидемије корона вируса.

Обележавању у Рачи, као представници Срба у Хрватској, присуствују деца из колоне која су пре 25 година прешла у тој колони у Србију, а онда су се, након неколико година, у жељи и чежњи за завичајем, вратили и почели да обнављају свој живот и живот свог народа у Хрватској и сада тамо живе.

Међу њима је Ања Шимпрага, посланица у Сабору, која је прошле недеље одржала емотиван говор и изговорила реченицу: “Пред вама стоји девојчица из колоне”, док су остали председници општина или заменици председника општина у којима Срби имају релативну већину или је у њима највећи број Срба који живе у Хрватској.

Србија и Република Српска шесту годину заредом заједно обележавају велику српску трагедију, прогон 250.000 Срба из Хрватске, поново на истом месту као и први пут, на мосту преко којег је највећи број избеглица на тракторима прешао Саву и ушао у Србију.

Извор: Танјуг

Check Also

Значајни инфрастуктурни пројекти на територији општине Грачаница

На територији општине Грачаница у текућој години реализује се више значајних капиталних и инфраструктурних пројеката. …