Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Циљ закона о ОВК да застраши сведоке и спречи истину о злочинима

Дрецун: Циљ закона о ОВК да застраши сведоке и спречи истину о злочинима

Пред посланицима у Приштини сутра би требало да се нађе Нацрт закона о заштити ратних вредности бивше Ослободилачке војске Косова, а који према речима председника скупштинског одбора за КиМ Милована Дрецуна није ништа друго осим покушај да Срби под претњом санкција прихвате албанску верзију догађаја из 1998. и 1999. али и настојање да их спрече да говоре о злочинима почињеним над њима.

Дрецун за Танјуг наводи да је Закон, који ће се наћи у скупштини упркос упозорења дипломата да то не доноси добро ниједној заједници, покушај да се озакони скривање истине о ратним дешавањима на КиМ и о ужасним злочинима терористичке ОВК, да се онемогуће сви они, посебно Срби, који говоре о тим злочинима.

Према његовим речима, изгледа да је ипак главни циљ закона да се застраше потенцијални сведоци у судским процесима којим могу да буду покренути против вођа ОВК од специјализованих судских већа у Хагу.

“Начин на који је написан закон недвосмислено упућује на закључак да Албанци желе да спрече сведоке, да изнесу истину и чињенице о злочинима ОВК или ће ако се оглуше о закон бити најтеже кажњени када се врате на КиМ и означени као издајници”, навео је Дрецун.

Подсетио је да закон штити рат који је водила терористичка ОВК, затим ветеране, архиву ОВК, генерални штаб на чијем челу је био Агим Чеку, политичку управу ОВК на челу са Хашимом Тачијем и штабове оперативних зона у којима су, како додаје, били злочинци Харадинај, Љимај и други.

“Управо из те формулације јасно је да се ради о заштити оних који могу да се нађу на оптужници и да буду суђени. Нема дилеме да је закон написан да би ометао утврђивање истине о злочинима ОВК и судске процесе против припадника ОВК ако до њиховог процесуирања дође”, рекао је Дрецун

Сем тога интересантно је како каже, да одређене формулације закона потврђују да је Хашим Тачи имао контролу над ОВК, и да постоји архива ОВК иако је шеф њиховог преговарачког тима током дијалога у Бриселу тврдио супротно.

Потпуно је јасно да постоји архива ОВК и да је Албанци крију, рекао је Дрецун и додао да остаје да се види како ће се понашати потенцијални сведоци за злочине ОВК, ако закон буде усвојен да ли ће остати при изјавама или ће их тај закон застрашити да промене исказе. “Без сведока и архиве нема доказа за злочине ОВК”, рекао је Дрецун.

Закон је предложила Демократска партија Косова пре нешто више од две године, а када је против оснивача те странке Хашима Тачија и Кадрија Весељија написана оптужница у Специјалном суду у Хагу, због сумње да су на челу ОВК починили ратне злочине, средином прошлог месеца косовска влада подржала је нацрт закона и упутила га скупштини, где има подршку и опозиције.

Иначе закон подразумева заштиту угледа ОВК, обавезу сваког јавног званичника и грађанина да поштују и штите ратне вредности у сваком тренутку и на сваком месту, ван Косова и на Косову, заштиту ОВК као оружане војне формације, ветеране, заставе, заклетве, грба, архиве, као и меморијални комплекс Адема Јашарија у Преказу.

Предвиђа и оснивање ратног музеја и Дана сећања на ратни сукоб и за све то из буџета би било издвојено и два милиона евра.

Амбасадор САД Филип Коснет навео је и да би закон криминализовао слободу говора, застрашивао грађане, али навео и да је то погрешан начин да се искаже поштовање према ОВК. Коснет је тим поводом упитао локалне званичнике када ће енергију преусмерити на економију и борбу против короне.

За критичаре власти у Пришини усвајање закона не значи ништа више осим пребацивање приче на други терен, када се има у виду да је и председник Хашим Тачи био саслушан у Хагу јер је и против њега и Кадрија Весељија у Специјаном суду написана оптужница за ратне злочине.

Представници Срба на КиМ кажу да ће закон додатно ограничити и онако скучене слободе говора и подсећају на бившег министра Ивана Тодосијевића који је осуђен на две године јер је на 20. годишњицу бомбардовања у Звечану рекао да је повод за агресију на Србију била такозвана хуманитарна катастрофа на КиМ као и то да је Рачак измишљен.

Извор: Танјуг

Check Also

Болер: Лидери Београда и Приштине показали да нису заробљени у прошлости

Потписивањем економског споразума у Вашингтону, Београд и Приштина, односно њихови лидери, показали су да нису …