Главна / Друштво / У Осојану одржан помен страдалима на територији општине Исток

У Осојану одржан помен страдалима на територији општине Исток

У Осојану је данас обележено деветнаест година од почетка повратка расељених и избеглих Срба у Метохију. Осојане представља један од ретких примера успешног повратка Срба у Метохију. У Осојану и околини данас живи око 65о повратника.
Јутрос је  у обновљеној цркви Св. Архангела Гаврила у Осојану одржана литургија, а након тога помен страдалим Србима на територије Општине Исток током ратних дешавања на Косову и Метохији.
Обележавању присуствује и Малиша Ђурић, председник привременог органа општине Исток.
” Страдали су у тим сукобима од 1998 до 1999, чак и 2000 године, наглашавам 2000 зато што су 1999 већ дошле међународне снаге које су гарантовале безбедност на овим просторима и тада су Срби страдали, ” рекао је за РТВ Грачаница, председник Привременог органа општине Исток.
Ђурић додаје да овај споменик говори сам за себе и тихо поручује да се не сме заборавити за шта су недужни страдали.
“Брачни пар из породице Остојић, који је тада 1999 већ имао више од 80 година, они ни за шта нису криви и недужни су страдали, само зато што су припадали неком другом народу и носили неко друго име и презиме, ” истиче Малиша Ђурић.
О животу Срба у Осојану председник Привременог органа Малиша Ђурић каже да се мештани села општине Исток сналазе, живе и преживљавају онако како морају.
Грађани у порти цркве и код споменика могу да погледају изложбу слика насталих на Ликовној колонији „Видовдан 2020“ чији је организатор Дом културе  „Грачаница“, а уједно добити и „Видовдански гласник“, годишњу публикацију Дома културе  „Грачаница“ која прати, вреднује и промовише најзначајније догађаје, уметничке и културолошке феномене на Косову и Метохији и у српском културном простору.
“Прошле године се Дом културе Грачаница представио са занимљивим садржајем, то су концерти, наступи наше фолклорне секције, ове године смо се одлучили за други вид садржаја, донели смо нашу изложбу насталу на Ликовној колонији Видовдан 2020, донели смо и наш Видовдански гласник, који ћемо промовисати овде и поделити ученицима у овдашњој школи,” рекао је Александар Гуџић испред Дома културе Грачаница.
Због пандемије вируса Служба и програм су одржани са мањим бројем верника, посетилаца, гостију и представника медија уз придржавање мера и препорука заштите.
Организатори овог обележавања су Епархија рашко-призренска, Парохија осојанска, Привремени орган Општине Исток , Дом културе „Грачаница”.
Подршку пружају Канцеларија за Косово и Метохију и Министарство културе и информисања Владе Републике Србије.

Check Also

Болер: Лидери Београда и Приштине показали да нису заробљени у прошлости

Потписивањем економског споразума у Вашингтону, Београд и Приштина, односно њихови лидери, показали су да нису …