Главна / Вести / Србија / Дачић: Тадић и остали износе неистине о извозу наоружања

Дачић: Тадић и остали износе неистине о извозу наоружања

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да је бивши председник Србије Борис Тадић изнео низ неистина и лажи о извозу наоружања у Азербејџан и Јерменију, “као што то већ данима раде Ðилас, Тепиц и остали” и истакао да је неистинита тврдња да одлука Владе Мирка Цветковића из маја 2012. није одлука о могућности извоза у Јерменију.

“Тадић каже да одлука Владе Мирка Цветковића из маја 2012. није одлука о могућности извоза у Јерменију, већ само да и Министарство економије и регионалног развоја мозе да даје дозволе, поред других министарстава. Неистина и лаж”, навео је Дачић у изјави Тањугу.

Он је указао на то да је Влада Мирка Цветковића донела Закључак да је сагласна да Министарство економије и регионалног развоја издаје дозволе за извоз наоружања и војне опреме у Републику Јерменију, за потребе државних органа Републике Јерменије, на иницијативу Министарства спољних послова од 9-ог јануара 2012-е године, на чијем је челу био Вук Јеремић.

Дачић је цитирао званичан допис Министарства спољних послова Министарству економије и регионалног развоја од 9. јануара 2012. године у којем се наводи да је, “имајући у виду промењене међународне околности, Министарство спољних послова мисљења да би требало усвојити одговарајућу одлуку Владе којом би се омогућио извоз наоружања и војне опреме у Републику Јерменију” , где се додаје “у истом обиму као и за Републику Азербејџан”.

Дачић наводи да такав предлог Јеремић није могао да поднесе без сагласности тадашњег председника Бориса Тадића.

Према његовим речима, то значи да су они тада проценили да се може извозити у Јерменију, а политичке околности се од тада уопште нису промениле јер је и тада постојао сукоб између Азербејџана и Јерменије.

“И то су донели одлуку да извоз у Јерменију треба да буде у истом обиму као са Азербејџаном. Међутим, и поред те њихове одлуке, имајући у виду наше односе са Азербејџаном, извоз оружја и војне опреме, као и технологије, је десет пута већи у Азербејџан него у Јерменију. То је пуна истина”, навео је Дачић и додао да су све остало “политичке манипулације и лажи, које наносе штету Србији”.

Извор: Танјуг

Check Also

Михајловић: Долазак ДФЦ-а знак да је Србија земља сусрета и развоја

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже да је долазак Америчког фонда за развој …