Главна / Вести / Србија / Припадници КФОР-а и Војске Србије у синхронизованој патроли на административној линији у Каменици

Припадници КФОР-а и Војске Србије у синхронизованој патроли на административној линији у Каменици

Припадници КФОР-а из Регионалне команде Исток спровели  јуче синхронизовану патролу са колегама из Војске Србије (ВС) на административној линији (АЛ) у близини села Ходоновце, у општини Каменица, саопштио је КФОР.

Како се наводи у саопштењу, синхронизоване патроле се рутински спроводе заједнички од  стране КФОР-а и Војске Србије дуж административне линије од 2008. године како би се обезбедила безбедност и осигурало да нема незгода. С тим у вези, КФОР спроводи и заједничке патроле са косовским безбедносним организацијама у близини АЛ.

КФОР сарађује са косовским безбедносним организацијама на целом Косову и са Војском Србије на АЛ између Косова и Србије. АЛ се протеже на око 350 километара и није јасно означена на терену нити је дефинисана природним и препознатљивим елементима терена, као што су реке или планински ланци, већ је само истакнута на картама.

Током обављања својих активности, синхронизоване патроле морају прилагодити своје руте теренским ограничењима. То подразумева да се синхронизоване патроле КФОР-ВС крећу дуж АЛ  са одређеним степеном прилагођавања коју намеће терен. Међутим, ни у једном тренутку елементи синхронизоване патроле ВС нису одвојени од припадника КФОР-а, и то је био случај и овог пута.

КФОР ће наставити да сарађује са свим странама на јачању сарадње и са Косовским безбедносним организацијама и Војском Србије у складу са својим манда сходно резолуцији  1244 Савета Безбедности Уједињених нација  из 1999 и војнотехничког споразума из исте године.том да обезбеди сигурно и безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на Косову, сходно резолуцији 1244 Савета Безбедности Уједињених нација  из 1999 и војнотехничког споразума из исте године, наводи се у саоптшењу.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Ректор Здравко Витошевић: У овој школској години систем мешовитог учења

Проф. др Здравко Витошевић, ректор Универзитета у Приштини с привременим седиштем у Косовској Митровици рекао …