Главна / Вести / Косово и Метохија / КФОР посвећен безбедности свих грађана на КиМ

КФОР посвећен безбедности свих грађана на КиМ

Командант Регионалне команде КФОР-а, коју предводи НАТО пуковник Ерик Рајли разговарао је данас са градоначелником општине Каменица Ћендроном Кастратијем о питањима од заједничког интереса, а међу најважнијим  безбедност у овој области.

Пуковник Рајли је још једном потврдио посвећеност КФОР-а да настави са јачањем својих трајних и непристрасних напора како би се осигурало да локална ситуација буде од користи свим грађанима који живе у општини.

Војници КФОР-а наставице редовно патролирање у читавој области, у уској сарадњи са косовском полицијом и другим безбедносним организацијама, каже се у саопштењу КФОР-а.

Такође се разговарало о утицају пандемије ковида-19 на заједнице у Каменици, јер, како кажу у КФОР-у, они подржавају институције на КиМ на свим нивоима у одговору на ову ванредну ситуацију.

Састанак је био део редовних контаката који се одржавају између особља КФОР-а и локалних власти на Косову.

Командант КФОР-а, генерал-мајор Микеле Риси, који је био у редовном контакту са разним званичницима из различитих косовских институција, потврдио је посвеценост мисије предвођене НАТО-ом да и даље непристрасно доприноси сигурном и безбедном окружењу и слободи кретања за све грађане на тој територији, како је предвиђено Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999 год.

„Од 1999. године, КФОР је у вршењу своје мисије подржавао развој стабилног и мирног Косова и наставице да јача дугогодишње партнерство са локалним институцијама и безбедносним организацијама и међународном заједницом,“ изјавио је генерал-мајор Риси.

Командант КФОР-а такође је нагласио да подржавају локални одговор на кризу коронавируса олакшавајуци испоруку критичне помоци од НАТО савезника и партнера и донацију личне заштитне опреме за неколико општина и локалних заједница, здравствених установа и јединицама косовске полиције.

Осим тога, нагласио је да је “сарадња између КФОР-а и косовске полиције и других безбедносних институција веома ефикасна и свакодневно расте кроз консолидоване механизме заједничке координације на различитим оперативним нивоима. Циљ је да се даље ојача заштита, безбедност и слобода кретања свих заједница на Косову које КФОР жели да увери у корист локалне безбедности и регионалне стабилности.”

Извор: ТВ Мост

Check Also

Болер: Лидери Београда и Приштине показали да нису заробљени у прошлости

Потписивањем економског споразума у Вашингтону, Београд и Приштина, односно њихови лидери, показали су да нису …