Главна / Вести / Косово и Метохија / Ситуација повољнија, не сме бити опуштања, две здравствене установе излазе из ковид система

Ситуација повољнија, не сме бити опуштања, две здравствене установе излазе из ковид система

Током претходног дана на Клиници за инфективне и тропске болести КЦС било је 130 прегледа због сумње на ковид, али и даље једна трећина пацијената захтева болничко лечење, што говори да је још увек потребан опрез, јер се јављају озбиљне клиничке слике, изјавио је данас директор те здравствене установе др Горан Стевановић.

Стевановић је навео да је ситуација нешто повољнија, јер постоји равнотежа између броја пацијената који захтевају пријем у болнице и оних који могу да се отпусте.

Он је, након састанка директора ковид болница са министром здравља Златибором Лончаром, још једном апеловао на поштовање свих епидемиолошких мера и препорука.

“Полако нам се приближавају велика окупљања, испитни рокови, настава у школама. То су места која погодују ширењу вируса и неопходно је да се све мере и препоруке поштују, да ни би опет дошло до наглог повећања оболелих”, упозорио је Стевановић.

Он је истакао да без обзира на боље резултате, не сме бити опуштања.

Стевановић је указао и да се, као проблем појављује то што сада има пацијената који се, након прележаног ковида, јављају са различитим врстама субакутних последица, пролонгиран осећај замора, малаксалости, са мање или више озбиљним респираторним или кардиолошким тегобама.

“Чињеница је да су они и пре били озбиљни кардиолошки, пулмолошки, хронични болесници, тако да би ово можда могло да буде погоршавање њихове основне болести након тешке инфекције, али не смемо да искључимо ни могућност да је ковид направио допунске проблеме и тим пацијентима”, рекао је Стевановић и додао да ће се са тим суочити сви здравствени системи у свету.

Како каже, такви пацијенти не могу да буду збрињавани у ковид болницама, јер су ковид негативни, али им је свакако потребна додатна дијагностика, па се на то мора обрати пажња у наредном периоду.

Лончар: Две здравствене установе излазе из ковид система

Клиника за дерматовенерологију Клиничког центра Србије, као и Институт за реуматологију, од данас излазе из ковид система, каже министар здравља Златибор Лончар и наводи да ће се у наредна четири дана у те две здравствене установе обављати дезинфекција.

После састанка са директорима ковид болница, Лончар је најавио да је у плану да из ковид система ускоро изађе и Институт за ортопедију на Бањици.

Лончар је навео да ће се Клиника за дерматовенерологију Клиничког центра Србије, као и Институт за реуматологију, вратити у нормалан процес рада и да од данас неће више примати ковид пацијенте.

Министар је рекао да у свим ковид болницима у целој Србији има довољно места.

Лончар је навео да је на данашњем састанку договорено да се полако враћа систем у нормалне токове, односно у нонковид болнице.

“Следећи који ће ићи у смањење ковид позитивних, односно који ће остати без тих пацијента је Бањица, која је неопходна за даљи рад и покушавамо да систем вратимо за потребе које су неопходне за све пацијенте”, рекао је Лончар.

Арена наставља да ради, спремамо се за јесен

Здравствени систем се припрема за сценарио на јесен и мора бити спреман на све, каже министар Лончар и наводи да привремена болница за ковид пацијенте у Београдској арени наставља да ради, а да ће се у наредне две недеље настојати да се здравствени радници одморе.

“Покушаћемо да здравствене раднике одморимо, посебно из унутрашњости који су сада у Београду или у неким другим болницама, да их вратимо у њихове градове и да они покушају да искористе годишње одморе и да се одморе”, рекао је Лончар новинарима након састанка са директорима ковид болница.

Поручио је и да није време за опуштање, те да сви треба да буду свесни да ће маске дуго бити наша реалност и да не смемо да се опустимо и “јуначимо”.

“То је једини начин да функционише и то се показало као добро и да може да да резултат. Маске, дистанца и хигијена…”, навео је министар.

Проблеми на плућима и срцу код излечених пацијената

Све више пацијената који су прележали корону јавља се са проблемима на плућима и на срцу и он морају да буду адекватно збринути, јер не могу да се упућују у ковид болнице, рекао је министар Лончар.

Након састанка са директорима ковид болница, он је рекао да се за пацијенте који су прележали ковид-19, а који се сада јављају са проблемима на плућима и на срцу, морају обезбедити одговарајући капацитети.

“Морамо да их озбиљно збринемо, да прегледамо и да видимо о чему се ради са тим пацијентима”, рекао је Лончар.

Check Also

Аљбину Куртију по други пут забрањено да се кандидује за посланика

Изборни панел за жалбе у Приштини (ИПЖ) забранио је учешће на изборима 14. фебруара свим …