Главна / Вести / Косово и Метохија / Сутра се навршава 17 година од убиства српске деце у Гораждевцу

Сутра се навршава 17 година од убиства српске деце у Гораждевцу

Ни после 17 година нема одговора на то ко је пуцао и усмртио децу која су се купала на Бистрици, 500 метара од центра села Гораждевца код Пећи.

У време наводног мира и у присуству више хиљада наоружаних војника КФОР и бројних медјународних полицајаца албански екстремисти су рафалом из аутоматског оружја 13. августа, 2003.год пуцајући на осамдесетак деце која су се купала на Бистрици убили Пантелију Дакића (12) и  Ивана Јововића (19) и тешко ранили Марка Богићевића (12), Драгану Србљак (13), Богдана Букумирића (14) и Ђорђа Угреновића (20).

За овај монструозни злочин нико није одговарао.

Припадници цивилне мисије Уједињених нација су обећали да ће преврнути сваки камен да пронађу убице невине деце.

Обећање се завршило саопштењем да је непознат број људи из жбуња отворио ватру из калашњикова.

Убиство деце осудили су сви медјународни званичници, а поводом овог терористичког акта одржана је и седница Савета Безбедности Уједињених нација.

Родитеље деце страдале у овом злочину су “после дугогодишњег мучења по судовима и преузимања случаја од Унмика, позвали надлежни из Еулекса”  крајем децембра 2010. када им је речено да “Еулекс не може да води истрагу јер нема довољно аргумената”.

Током истраге која није дала никакве резултате саслушано је 75 сведока и претресено 100 локација.

Еулекс је 25. децембра, 2010. године обуставио истрагу.

Како је раније саопштено из Мисије владавине права ЕУ, тужилац је одлучио да затвори истрагу јер полицијска истрага није довела ни до каквих резултата или могућих осумњичених, као и то да “било која званично обустављена истрага у сваком тренутку може бити поново отворена уколико се тужиоцу на располагање ставе нове информације које би потенцијално могле да истрагу покрену напред”.

Извор: Косово онлин

Check Also

Вучић: Питање смрти сведока за Европљане и Американце

Питање убиства сведока албанских злочина пред Специјалним тужилаштвом у Хагу није питање за Србију, већ …