Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Закон о ОВК на годишњицу Гораждевца – злокобна мржња

Ђурић: Закон о ОВК на годишњицу Гораждевца – злокобна мржња

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да је иронија, апсурд и пример злокобне мржње што на годишњицу терористичког напада код Гораждевца, Приштина покушава да усвоји закон по коме ће свако јавно спомињање да су ОВК и њени командати терористи бити кажњиво затвором.

Гостујући на ТВ Пинк он је рекао да је такав закон кршење људских права, међународних конвенција, чак и устава тзв. Косова, и антицивилизацијска норма.

Додао је да је намера да се заштите Тачи, Вешељи, Љимај, Харадинај и многи други џелати из редова ОВК током рата.

Како је приметио, ако такав закон буде усвојен, сведоци који јавно говоре о злочинима ће моћи кривично да одговарају.

“Свакоме ко јавно каже да је ОВК терористичка, а њени команданти злочинци, запрећена казна по том закону пет година затвора”, рекао је он.

Додао је да је добро да су утицајни чиниоци међународне заједнице који су подржали лажно Косово, послали јасну и јавну поруку да не треба да буде усвојен.

“Искуство ме учи да ретко кад Албанци иду до краја ако немају нечије зелено светло. Ако је међународна заједница против, неће проћи. Наши људи, из Српске листе учиниће све што могу да закон не прође”, рекао је Ђурић.

Додао је да ће Српска листа ако је потребно ускратити кворум, односно гласати против. “Наставиће јавно да понављају истину, јер Србима нико неће моћи да стави фластер преко уста”, рекао је он.

Ђурић је истакао да је позиција Србије више година уназад веома конзистентна када је у питању дијалог и додао да Србију чекају тешки месеци по питању Косова и Метохије апострофирајући притиске које очекује од дела међународне заједнице.

“Србија озбиљно и одговорно приступа дијалогу, и не дозвољава да се са њом разговара језиком ултиматума и уцена”, рекао је он и додао да је српска страна упркос проблемима успела да оставим отворена врата дијалога.

Додаје да је за Србију најважнији приоритет очување мира и стабилности. “Све ове године времена које смо купили кроз дијалог, од 2012. и 2013. године, нисмо седели скрштених руку, војно смо јачи, економски јачи, више разумевања имамо на међународној сцени. Ситуација око Косова и Метохије је тешка, али ако наставимо овим правцем можемо да очекујемо резултате”, рекао је он.

Додао је и да је Србија суштински опредељена за прави дијалог и још увек чека спремност Приштине за озбиљне разговоре. “Добро што смо каналисали дијалог, кроз инсистирање на реализацији досадашњих споразума око формирања заједница српских општина, и са друге стране решавање питања од интереса грађана, као што је економска сарадња и питања несталих лица”, оценио је он.

Додао је да Приштина показује нервозу, јер жели да наметне статусне разговоре, али да истовремено нико не пипине њихов концепт. “Седећемо за истим столом, јер је то у интересу мира”, закључио је Ђурић.

Он је додао како су патроле КФОР-а и Војске Србије на административној линији по Кумановском споразуму и оценио да Приштина лажно креира причу како би своју такзвану граничну полицију уметнула у те патроле. “То је немогуће по Резолуцији, Србија то неће прихватити”, рекао је Ђурић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

У српским срединама на КиМ један смртни случај, 77 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији, према најновијим подацима, једна особа је преминула од …