Главна / Друштво / Високо признање “Печат херцега Шћепана” Живојину Ракочевићу

Високо признање “Печат херцега Шћепана” Живојину Ракочевићу

Управни одбор престижне културне манифестације “Трг од Ћирилице” на челу са архиепископом цетињским митрополитом црногорско-приморским господином Амфилохијем, одлучио је да највеће признање ове манифестације “Печат херцега Шћепана” ове године додели Живојину Ракочевићу, књижевнику и новинару, песнику и националном прегаоцу из Грачанице.

“Као и свака награда, она прво пита човека да ли си ти то заслужио и шта ћеш даље да радиш, то је та врста одговорности. Човек мора стално да се брани једном реченицом која гласи-Не можеш без штете чути похвалу о себи,” рекао је за РТВ Грачаница Живојин Ракочевић.

“Награде треба да значе и људима око нас, људима који стварају и самој идеји награде “Печат херцега Шћепана” је јединство културног простора и потврда да дух не спава и да се дух не може заробити, као дух човека који се борио да одржи своју слободу, своју културу, своје писмо у временима када су га притискале велике империје, на првом месту Османска а он је преживео,” додаје Ракочевић.

У образложењу жирија између осталог се наводи, да укупна стваралачка делатност Живојина Ракочевића представља племенит и драгоцен допринос култури. Његова лирика потресно сведочи да и у најтежим околностима иако рањено наше срце на Косову и Метохији куца и обнавља се.

“Срце Косова и Метохије куца једнако у Торонту и у Сиднеју и у Грачаници и у Херцег Новом, срце Косова и Метохије је културни модел, срце Косова и Метохије је Косовски завет, срце Косова и Метохије је Његош, срце Косова и Метохије је садашњи сликар који у Метохији ствара своју уметност која живи за нас, за завет и за овај простор. Логика завета и логика духа је да ако је лоше одговорићу добрим и мора бити боље, логика цркве је логика која каже-Добро је док се страда јер то страдање је пут ка вечности, али исто тако морамо овде на овом простору живети као нормални људи и са минимум слобода да бисмо дошли до ослобођења и велике слободе,” казао је Живојин Ракочевић.

Високо признање “Печат херцега Шћепана” Живојину Ракочевићу биће додељено 28. августа на свечаном затварању манифестације “Трг од Ћирилице” након божанствене литургије у манастиру Успења пресвете Богородице у Морачи.

 

 

 

 

Check Also

Грачаница: Епидемиолошка ситуација озбиљна, 16 новооболелих

Број инфицираних на подручју општине Грачаница је у порасту, према подацима који су пристигли за …