Главна / Вести / Косово и Метохија / Преображење Господње-слава општине Вучитрн, обележена у Прилужју

Преображење Господње-слава општине Вучитрн, обележена у Прилужју

Обележавање великог хришћанског празника Преображење Господње и славе општине Вучтрн у Прилужју које је 1999 године административни центар ове општине, започето је светом литургијом у храму посвећеном Преображењу Господњем коју је служио протојереј Милован Којић. Након литургије обављен је свети причест верника и пресечен свечани славски колач.

Након богослужења обављено је освећење грожђа које се по хришћанском обичају од данас може јести.

Председник Привременог органа општине Вучитрн, Аца Мишић честитао је свим суграђанима славу, и истакао да му је јако жао јер је не могу да прославити као претходних година, због настале ситуације са коронавирусом.

“Oве године славимо скромно али је за нас свакако леп чин. Данас смо прославили скромно само због пандемије која нас је задесила, али ми не заборављамо празник и настављамо да га славимо јер је данашњи празник и крсна слава наше општине,” рекао је за РТВ Грачаница председник ПО општине Вучтрн, Аца Мишић.

Мишић додаје да се претходних година најмање два дана славило, окупљали су се млади и изводили бројне манифестације око храма.

“Пожелео бих свима да се чувају јер ћемо само тако победити ово зло, а следеће године ћемо прославити у много већем броју,” истиче Мишић.

Честитку поводом славе општине Вучитрн житељима Прилужја упутио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Овог пута због мера предострожности изостале су све пратеће манифестације које се у Прилужју традиционално одржавају поводом дана Преображења, међу њима је и централна  културна манифестација “Старосрпски извори Косова и Метохије”.

Check Also

Дедић: Почело друго полугодиште, ђаци у школским клупама

Ученици у свим школама у српским срединама на Косову и Метохији од јутрос су у …