Главна / Вести / Србија / Јованка Броз сахрањена уз војне почасти

Јованка Броз сахрањена уз војне почасти

jovanka_i_titoУз војне почасти и плотун јединице Гарде Војске Србије данас је сахрањена Јованка Броз, удовица председника СФРЈ Јосипа Броза Тита, потпуковник ЈНА и носилац Партизанске споменице 1941, а премијер Србије Ивица Дачић поручио је да је она била прва дама.

Јованка Броз сахрањена је, пре сосптвеној жељи, у Кући цвећа, поред Титовог гроба, уз мелодију “О бела ћао”, а на плочи од белог венчачког мермера, златним словима, идентичним оним на Титовој плочи, исписано је “Јованка Броз 1924-2013”.

Поред представника државног врха, сахрани су присуствовали чланови дипломатског кора и страних делегација, а поред премијера Ивице Дачића, од Јованке Броз опростили су се у име породице њен сестрић Горан Алексић и председник СУБНОР-а Миодраг Зечевић.

Од Јованке Броз опростили су се и прва дама Србије Драгица Николић, министри Славица Ђукић Дејановић, Александар Антић и Расим Љајић, који је и председник Организационог одбора сахране, као и његов заменик Вељко Одаловић и државни секретар Министарства здравља Владимир Ђукић.

Дачић је опраштајући се од Јованке Броз рекао да је прилика да, испраћајући је, признамо себи да смо починили грех и према њој и према сопственој историји, “историји у којој нације и народи граде свој идентитет”.
“Јованка Броз била је и наша прва дама, понос и представник државе.. Заборављаући Јованку заборавили смо нас”, рекао је Дачић.

Пред смрт је нико није помињао, додао је Дачић, иако је била “прва дама, институција и важан део наше историје, коју смо као и њу брзо одбацили и заборавили”.

Check Also

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић упутио честитку поводом Светског дана Рома

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић честитао је припадницима ромског народа, посебно онима …