Главна / Вести / Косово и Метохија / Рецај: Суд може да држи оптужнице у тајности до почетка суђен

Рецај: Суд може да држи оптужнице у тајности до почетка суђен

Адвокат из Приштине Тахир Рецај, који заступа шесторицу осумњичених бивших припадника тзв. ОВК, изјавио је да постоји могућност да оптужнице за ратне злочине пред Специјализованим већима у Хагу не буду јавно објављене због осетљивости предмета, али да ипак не верује да ће се то догодити.

“У изузетним случајевима судија може и да не објави оптужницу и након њеног потврђивања. Када је у питању безбедност или неке процесне сметње, судија претходног поступка није обавезан да објави оптужницу и након потврђивања до првог појављивања оптуженог пред судом”, рекао је Рецај за Косово онлајн.

У случају да оптужница буде потврђена, а не и објављена, судија има рок од осам дана да је преда оптуженом и његовој одбрани, а у најкраћем року заказује се расправа.

У том случају оптужница се објављује када се оптужени први пут појави пред судом.

“Суд има законске инструменте и не верујем да ће ићи на тај корак да одреди притвор, због тога што су сви осумњичени сарађивали са тужилаштвом, одазивали су се позивима и не видим разлоге да се суд определи за одређивање мере притвора”, сматра Рецај.

Према његовом мишљењу, објављивање оптужнице ће зависити од одлуке и процене судије за претходни поступак.

“Ако се судија одлучи за допуну оптужнице, он има право да врати специјалном тужиоцу оптужницу на допуну у целости или делимично, не одређујући му рок за тај процес”, објаснио је Рецај.

Он је навео да тек након допуне оптужнице судија одлучује да ли ће потврдити или одбацити оптужницу и у том контексту она може бити делимично потврђена или одбачена.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Ракочевић: Кривична пријава против Срђана Поповића, ограничавање слободе говора

У нормалним  ситуацијама то би било ограничавање слободе говора, али пошто је овде постало нормално …