Главна / Вести / Косово и Метохија / У Грачаници обележен међународни  дан  несталих особа

У Грачаници обележен међународни  дан  несталих особа

Полагањем цвећа испред уметничке инсталације „MISSING“ и изложбом фотографија под називом „Отета истина“, у Грачаници је данас обележен међународни дан несталих.

Ни након две деценије Јасмина Живковић из Штрпца не зна ништа о судбини оца и стрица, који су киднаповани 1999. године.

„Све наше приче су исте, само су имена и места киднаповања другачија, али на жалост и након две деценије ми још увек не знамо ништа о судбинама наших најмилијих. Нико од нас више нема снаге да упали свећу за покој њихове душе, него се још увек надамо да су негде живи и да ћемо их пронаћи. Нада ће остати све док не будемо сазнали шта се са њима десило“,  каже Јасмина.

За Негована Маврића координатора Удружења несталих  за регион Ораховца, слаба је утеха да је расветљена судбина киднапованог брата, јер је још много породица које траже своје.

„Ја сам свог брата пронашао новембра месеца  2003. године, али за судбином многих наших сународника се још увек трага“, каже Маврић и истиче да се зна да је много њих сигурно у масовним гробницама у јами „Волујак“ и Малишеву.

Обележавању Међународног дана несталих у Грачаници присуствовао је и Милорад Трифуновић из Ресурног центра за нестала лица из Приштине и један од представника Удружења несталих и киднапованих Срба на Косову и Метохији.

Трифуновић истиче да иако је Удружење киднапованих и несталих указивало на локације, где би могли да буду посмртни остаци несталих Срба, до данас није ништа учињено да се крене и да се те локације истраже.

„Очекујемо да ће на преговорима у Бриселу делегације Београда и Приштине да нађу неко решење и договоре се да заједнички трагају за несталима“, казао је Трифуновић.

Представница Удружења киднапованих и несталих лица Косова и Метохије Силвана Маринковић, апеловала је на све надлежне институције, да учине помак ка решавању судбина несталих.

„Замолила бих и политичаре, да мало више обрате пажњу на нас, који више од две деценије трагамо за нашим најмилијима. Двадесет година је много времена, много је и два дана да не знате где је члан ваше породице“, казала је Силвана, којој је пре више од две деценије киднапован супруг.

Check Also

Петковић са мати Харитином о безбедности сестринства Пећке патријаршије и изазовима

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас у Београду са …