Главна / Друштво / Данас је Света Петка

Данас је Света Петка

sveta petkaСрпска православна црква данас слави празник посвећен Светој Петки, једној до највећих мисионарки хришћанске вере.

Света Петка је заштитница капеле на београдском Калемегдану, која је саграђена на извору воде за коју се верује да исцељује очне болести и у њој се, као велика светиња, чува мали прст светитељке.

То је место ходочашћа, где се сваке године на Петковицу окупљају верници, посебно жене, јер се у православном свету Света Петка сматра њиховом заштитницом.

Празник преподобне Параскеве је честа српска слава, а СПЦ и православни верници славе га сваке године 27. октобра (14. октобра према Јулијанском и Богослужбеном календару СПЦ).

Подвизавала се у Јорданској пустињи

Света Петка је историјска личност и живела је крајем 10. и почетком 11. века пре поделе хришћанства. Рођена је у Епивату, код Калитракије у Малој Азији, а према записима српског владике Николаја Велимировића, пореклом је Српкиња.

После смрти родитеља, жељна подвижничког живота, напустила је родитељски дом и повукла се у околину Јерусалима, а затим у Јорданску пустињу.

Јављање ангела Господњег

У доба позне старости она послуша глас анђела Господњег који јој је рекао да остави пустињу и врати се у свој родни град.

У Епивату Света Петка проживи још две године. Њене мошти су најпре закопали по хришћанским обичајима, не на гробљу, већ издвојено од других, а потом су их преместили у месну цркву.

Освештала многе народе

Њене мошти чуване су у Епивату, а потом у Цариграду и Трнову, а на молбу кнегиње Милице, жене српског кнеза Лазара, мошти светице пренете су потом у Београд, где су чуване 125 година.

Данас почивају у румунском граду Јашију, који се сматра великим светилиштем и местом ходочашћа, не само за православне вернике, већ за све који верују у моћ исцељења коју има ова Божја Светитељка.

Check Also

Братислав Лазић: Пажљиво пратимо ситуацију и следимо инструкције Министарства здравља Републике Србије о коронавирусу

Све установе примарне и секундарне здравствене заштите на територији централног Косова, које функционишу у оквиру …