Главна / Вести / Србија / Брнабић: Нећемо толерисати кршење епидемиолошких мера

Брнабић: Нећемо толерисати кршење епидемиолошких мера

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да у наредне две недеље, од почетка нове школске године, неће бити толерисано кршење епидемиолошких мера.

“У наредне две недеље нећемо толерисати никакво кршење мера, јер је важно да буде што безбеднија ситуација за ђаке и родитеље… Не смемо да дозволимо да нам појединачна искакања на прославама, журкама, концертима поремете ситуацију јер бројеви расту у свету, расту драматично и у Европи”, рекла је Брнабић за РТС.

Она је навела да је за владу и Кризни штаб у овом тренутку, када су ђаци кренули у школу, најважније да се пропрати ситуација у вези са могућим ширењем корона вируса, истичући да је разрађен сваки сценарио до детаља.

Како је навела, институт Батут је оформио тим који ће пратити само школе и извештаваће Кризни штаб на дневном ниову о ситуацији у школама.

Она каже да се у августу радило на томе да се епидемиолошка ситуација уочи 1. септембра стави под контролу и истакла да је то и учињено, подсетивши да је јуче био откривен само 41 новозаражени, што су бројеви који уливају наду.

“У наредне две недеље од почетка школске године морамо да изолујемо све случајеве да бисмо видели какве ефекте даје полазак у школу и надамо се да ће ситуација остати повољна”, рекла је Брнабић.

Она је истакла да Србија много енергије улаже да балансира између контролисане епидемиолошке ситуације и привреде која наставља да ради.

“Најлакше би било да све затворимо, али морамо да наставимо даље”, рекла је Брнабић.

Захвалила је свима на указаном огромном поверењу, јер је више од 96 одсто родитеља и ученика одлучило да крену у школу и послушају савет кризног штаба.

“То је за нас велики изазов. У овом тренутку је најважније да деца крену у школу, било би горе да смо наставили са онлајн наставом, посебно за прваке и децу од првог до четвртог разреда. Полазак у школу је психолошки важан за најмлађе ученике”, рекла је Брнабић.

Упитана за препоруку да деца буду у самоизолацији десет дана уколико су били у иностранству, Брнабић је рекла да у Србији није уведено ванредно стање и да законски такве препоруке не могу да буду обавеза, већ само препорука.

“Када дамо препоруку, третирајте то као обавезу, јер је законски немогуће направити то као обавезу”, поручила је Брнабић грађанима.

Упитана да ли има довољно наставног особља и помоћног особља у школама, Брнабић је истакла да се о свему водило рачуна и да се у планирању ишло до најситнијих детаља.

Она је честитала првацима и њиховим родитељима 1. септембар и пожелела им срећан полазак у школу.

Извор: Танјуг

Check Also

Мали: Запосленима по неколико хиљада динара више

Пету годину за редом биће повећања плата у јавном сектору, сваки запослени имаће по неколико …