Главна / Друштво / Први септембар у школама на централном Космету

Први септембар у школама на централном Космету

Због нестабилне епидемиолошке ситуације на централном Космету, ученици основних и средњих школа наставу ће,  по препоруци надлежних , пратити  на даљину, односно онлајн. Одговоре на сва питања, савете и објашњења деца свих узраста ће налазити преко екрана или путем онлајн школских група, а одлука о томе када ће ученици моћи да седну у своје клупе, биће донета на основу епидемиолошке ситуације.

“Ми смо данас почели са радом, почели смо онлине, што значи да је Министарство просвете припремило платформе преко РТС2 и РТС3 канала и настава се већ одвија, па су и виши и нижи разреди код својих кућа, рекао је за РТВ Грачаница директор ОШ “Миладин Митић”, Љубиша Караџић.

Школе су припремљене на све ситуације и на било који сценарио, деца ће морати да носе маске као и професори, физичка дистанца ће морати да се поштује, истиче Караџић.

“Припремљени су различити сценрији,  од онлине наставе која се сада изводи до поделе ученика у групе,  како се не би већи број њих задржавао у самој школи,  када дође до физичког присуства деце у школама,” каже Караџић.

Први септембар најзначајнији и најрадоснији је за прваке, али учитеље и наставнике тек чека озбиљан посао.

“Мислим да ће првацима бити најтеже и да ће ово бити најтежи први септембар. Деца су навикла да крену у школу, да се упознају са учитељицом, то је била пракса претходних година а ове је то другачије. Видећемо како ће се све одвијати, сви смо у неизвесност и у ишчекивању, истакла је учитељица Сузана Максимовић.

“Овај дан требе да буде празник за учитеље, нставнике и родитеље а поготово за прваке и ученике петог разреда. Међутим, на основу препоруке Министарства просвете Владе републике Србије и тренутне епидемиолошке ситуације која је на терену, код нас на КиМ и у нашој општини школе јесу кренуле 1. септембра,  али са онлине наставом, а до кад ће то трајати зависи од ситуације и од препорука које добијамо од школске управе и Министарства просвете,” додаје Караџић.

Уколико епидемиолошка ситуација дозволи деца би од 14. септембра требало да се врате у школске клупе, а школе су у складу са свим препорученим мерама надлежних институција спремне на сваки сценарио.

 

 

Check Also

Четворо новооболелих, осам излечених у српским срединама на КиМ

Према извештају Кризног штаба општине Косовска Митровица, у српским срединама на Косову и Метохији у …