Главна / Вести / Србија / Чадеж: Из САД стижу инвестиције и повољни кредити за привреднике

Чадеж: Из САД стижу инвестиције и повољни кредити за привреднике

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж најавио је да ће, након вашингтонског споразума, представници америчке Међународне развојне финансијске  корпорације (ДФЦ) у Београд допутовати већ 21. септембра ради припрема за што скорије отварање канцеларије, прве у региону, и бржи почетак реализације договорених пројеката.

“Биће то један од првих корака у реализацији споразума о економској сарадњи Београда и Приштине, који ће донети видљиве и конкретне користи не само за наше пословне заједнице, већ и за економију целог региона – кроз јефтине кредите малим и средњим предузећима, финансирање инфраструктурних и подршку инвестиционим пројектима приватног сектора – од енергетике, преко прехрамбене индустрије и логистике до високих технологија”, изјавио је Чадеж, уочи поласка из САД.

За Привредну комору Србије, по његовим речима, састанак у Вашингтону, са извршним  директором ДФЦ-а Адамом Болером и скори долазак њихове делегације у Београд, представља наставак сарадње са овом америчком развојном агенцијом.

“Више од шест месеци радимо на припреми и разради пројеката које ће ДФЦ подржати технички и финансијски – посредством америчке ‘Ексим’ банке и корпорације ‘Миленијум челинџ’. Лично сам у протеклом периоду имао више онлајн састанака  са представницима ове развојне корпорације како бисмо што боље маркирали и дефинисали за привреднике корисне, стратешки значајне и економски одрживе пројекте, који су истовремено у функцији и бржег привредног раста и регионалног повезивања”, објашњава Чадеж.

Као што је важно да канцеларија ДФЦ што пре буде отворена и да што брже крене спровођење договорене подршке, за привреду је једнако битно да се њене активности и пројекти које подржава што ефикасније реализују. “И привреда и београдска канцеларија ДФЦ-а моћи ће у томе да рачунају на подршку привредних комора Србије и Косова, као пословних асоцијација. Спремни смо да формирамо заједнички тим за подршку бржој и ефикаснијој реализацији пројеката”, најављује Чадеж.

Одлука о отварању канцеларије ДФЦ у Србији, по речима Чадежа, осим што је снажан сигнал будућим инвеститорима и другим међународним  финансијским организацијама и рејтинг агенцијама, врло брзо ће донети конкретне, сасвим опипљиве користи  за привреднике. “ДФЦ ће кроз гарантну шему малим и средњим предузећима обезбедити бољи приступ финансирању – јефтине кредите, под прихватљивим условима, што је велика подршка фирмама појединачно и предуслов расту и развоју МСП сектора који представља кичму сваке привреде”, оцењује председник ПКС.

Када је реч о улагањима у инвестиционе пројекте приватног сектора, каже, на подршку у њиховој реализацији могу да рачунају и производне и услужне компаније. “Предложили смо и разговарали о сасвим конкретним пројектима у области енергетике, прехрамбене индустрије, логистике и високих технологија”, објашњава Чадеж.

И пре и после  свега, инфраструктурно повезивање, подсећа Чадеж, јесте предуслов за чвршћу економску сарадњу пословних заједница које окупљању привредне коморе Србије и Косова, за више трговине и инвестиција, међусобно и у региону, за успешније и ефикасније пословање, уз мање администрације и трошкова.

Утолико је, каже, значајнија америчка финансијска подршка изградњи деонице аутопута Ниш – Приштина од Плочника до Мердара, изградњи, односно модернизацији железнице на северном и источном краку ка Приштини, као и даљем повезивању саобраћајница са албанском обалом, односно луком Драч на Јадранском мору.

“То нису пројекти значајни само за Београд и Приштину и наше међусобно повезивање, већ за цео регион Западног Балкана. Они ће олакшати и реализацију ‘Мини Шенгена’, зоне заједничког тржишта и слободног кретања људи, робе, услуга и капитала, у којој се, по споразуму из Вашингтона, Србији, Северној Македонији и Албанији, придружује и Косово”, закључује Чадеж.

Извор: ТВ Мост, саопштење

Check Also

Петар Петковић: Србија је пуноправна чланица Уједињених нација, укључујући Косово и Метохију

Република Србија је пуноправна чланица Уједињених нација, укључујући Косово и Метохију као њену аутономну покрајину, …