Главна / Друштво / Двадесет седам година од акције „Медачки џеп”

Двадесет седам година од акције „Медачки џеп”

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица на простору бивше Југославије, поводом двадесет седме годишњице акције хрватске војске, познате под називом „Медачки џеп” истиче да је тада убијено 36 српских цивила и 52 српска војника.

У акцији хрватске војске, познате под називом „Медачки џеп”, у којој је подмуклим нападом на заштићену зону ОУН, у селима Дивосело, Читлук и Почитељ, 9. септембра 1993. године, убијено 36 српских цивила, од којих 17 жена, као и 52 српска војника, углавном након заробљавања и у којој су запаљене и  уништене све куће и привредни објекти – Координација  српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије (Српска координација) издаје саопштење:

Поступајући у овом предмету хрватски Суд, коме је Хашки суд великодушно уступио суђење, је утврдио да су жртве живе запаљене, клане, вешане и гађане ножевима, везане за аутомобиле и вучене до смрти.

Суд је  цитирао извештај  комаданта УНПРОФОР-а, француског генерала Жан Кота, који је написао: “Нисам нашао знакове, ни људи, ни животиња, у неколико села којима смо данас прошли, разарање је било систематско и намерно”.

За наведене злочине, формало главнокомандујући Рахим Адеми је ослобођен, а господар живота и смрти и злочинац који је предводио акцију на терену, другооптужени Мирко Норац, осуђен је на казну затвора од 6 година. Један непосредни извршиоц овог злочина је кажњен на  5, а двојица на  по 3 године затвора.

Након ових срамних пресуда породице убијених у Медачком џепу поднеле су опсежну кричну пријаву против адмирала Давора Домазета Лоше, на кога је Суд, приликом ослобађајуће пресуде Рахиму Адемију указао као главног осумњиченог и онога ко је имао стварну команду над наведеном злочиначком акцијом, као и против главнокомандујућих специјалном полицијом – пензионисаног генерала Младена Маркача и Жељка Сачића, сада “угледног” грађанина Хрватске и заступника хрватског сабора.
До данашњег дана ништа није по пријави предузето, нити су породице добиле било какакав одговор.

Хрватска користи сваку прилику да свечано обележи ову акцију, уз прусуство највиших представника власти. На дввадесетпету годишњицу обележавања наведеног масакра највећи аплауз и глорификацију је доживео управо осуђени ратни злочинац Мирко Норац, за кога је Суд утврдио да је октобра 1991. године лично пиштољем убио једну жену, Српкињу, стару 51 годину.
Српска координација, у име породица жртава, овим саопштењем изражава огорчење и пита: Докле ће званична Хрватска славити злочине и зашто Хрватска не настави са процесуирањем одговорних за злочиначку акцију у “Медачком џепу”?

Бежање Хрватске од истине и слављење злочинаца над Србима као хероја, никоме неће донети добро и не води трајном миру који је свима неопходно потребан, а највише породицама жртава.
Српска координација позива власти у Србији и Хрватској да питања процесуирања починиоца ратних злочина, проналска несталих лица, суочења са прошлошћу и сатисфакције свим жртвама – буду питања која се хитно морају ставити на дневни ред и приоритетно решавати, наводи се у саопштењу.

Извор: РТВ Грачаница, саопштење

Check Also

Општина Грачаница и ове године обезбедила школски прибор за прваке

Директорица образовања Бранкица Нићић поделила је првацима у Лепини и Сушици школски прибор и том …