Главна / Вести / Србија / Војска ће чувати војну неутралност, стварну, не на папиру

Војска ће чувати војну неутралност, стварну, не на папиру

Војска Србије чуваће и штитити војну неутралност Србије, али не на папиру, већ стварну војну неутралност, поручио је данас председник Републике Алексндар Вучић. Вучић је, на промоцији најмлађих официра ВС, истакао да Србија мора да има јаку војску у свету несигурности, изазова, непредивдивости.

“Није посао ваш и наш да радимо за било кога другог, осим за своју земљу”, истакао је председник и указао да ће бити много позива, “са свих страна, добронамерних и недобронамерних”, који ће хтети да нас сврстају на неку другу страну, говорећи да је то најбоље за Србију.

“За нас постоји само једна једина страна, отаџбина Србија”, поручио је Вучић.

“Ви сте овде да у миру чувате интересе наше земље. Ако неко покуша на било који начин агресију на нашу земљу, то никада неће бити успешно, јер ми имамо вас”, поручио је Вучић припадницима ВС.

У прве официрске чинове данас су промовисана 152 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА. Свечаној промоцији најмлађих официра српске армије присуствовали су осим председника Србије Александра Вучића, премијерка Ана Брнабић и министар одбране Алексаднар Вулин.

Ове године, промоција нових потпоручника Војске Србије, због ситуације са корона вирусом одржала се, уместо испред Скупштине Србије, у кругу Војне академије, у касарни “Генерал Јован Мишковић” на Бањици.

Свечаност је почела уз звуке фанфара, након чега је начелник Војне академије генерал мајор Бојан Зрнић предао рапорт Председнику Републике.

Оперски певач Оливер Њего отпевао је химну “Боже правде”.

На оваквој свечаности нови официри прославили су добијање првих официрских звездица 2006. године испред зграде парламента.

Најбољим младим официрима пиштољи са посветом

Вучић је уручио признања најбољима међу најмлађим официрима Војске Србије. Пиштоље са посветом, председник је уручио најбољима у рангу, потпоручницима Огњену Златићу, Анђели Бигојевић и Младену Живковићу са Војне академије и Хажи Миодрагу Младеновићу са ВМА.

Први у рангу потпоручник Огњен Златић рекао да су срећни што су имали прилику и привилегију да стичу образовање на Војној академији, али и да завршетак школовања за њих представља нови почетак.

“Нећемо стати, идемо даље у нове победе, као поносни официри Војске Србије”, рекао је Златић.

Потпуковник Срђан Думан прочитао је указ председника Републике о произвођењу у чин потпоручника кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

Извор: Танјуг

Фото: Објектив

Check Also

Петковић: Бојану и Мирославу сам пренео да нису сами

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на својој Фејсбук страници написао је да је данас …