Главна / Вести / Косово и Метохија / Марко Ђурић са амбасадором Француске Фалконијем о политичко-безбедносној ситуацији у нашој јужној покрајини

Марко Ђурић са амбасадором Француске Фалконијем о политичко-безбедносној ситуацији у нашој јужној покрајини

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић разговарао је данас са амбасадором Републике Француске у Републици Србији Жан-Лујем Фалконијем о политичко-безбедносној ситуацији у нашој јужној покрајини и току дијалога Београда и Приштине.

Србија је, као иницијатор идеје о мини шенгену, према Ђурићевим речима, у Вашингтону потврдила своју улогу стуба регионалне стабилности и носиоца развоја читавог западног Балкана.

Ђурић је нагласио да је Београд најискренији заговорник уклањања економских баријера и успостављања слободе протока људи, робе, капитала и услуга у региону, чиме је, у вредносном смислу, још једном потврдила и своју европску оријентацију и оданост вредностима на којима почива савремена Европа.

Он је изразио очекивање да ће и Европска унија, следећи логику да економска нормализација треба да претходи свакој другој нормализацији, са своје стране такође дати допринос том процесу.

Ђурић је констатовао и да поларизиванаст политичке сцене у Приштини када је реч о теми економске нормализације односа са Београдом, сведочи да је истинска нормализација за велики део албанске политичке сцене на Косову и Метохији потпуно стран концепт.

У наставку дијалога у Бриселу, Београд ће, према Ђурићевим речима, наставити да буде искрено опредељен за постизање компромисних решења, али ће и чврсто инсистирати на спровођењу свега што је до сада договорено, пре свега на формирању Заједнице српских општина.

 

 

Check Also

Горан Ракић са мађарским амбасадором

Новоименовани амбасадор Мађарске на Косову Др Јожеф Бенце, посетио је данас Министарство локалне самоуправе где …