Главна / Вести / Србија / Обележавање Дана српског јединства

Обележавање Дана српског јединства

У Србији и Републици Српској данас се обележава Дан српског јединства, слободе и националне заставе, празник који ће од данас бити обележаван сваке године у знак сећања на дан када је у Првом светском рату 1918. године пробијен Солунски фронт.

Руководства Србије и Републике Српске договорила су се на састанку крајем августа у Београду о обележавању заједничког празника – 15. септембра.

Поводом великог празника – Дана српског јединства – најважније улице у Београду окићене су са 4.000 српских застава, а Мост на Ади, Бранков мост, Палата Албанија, Дом Народне скупштине и фонтана на Славији биће осветљени у бојама српске заставе.

У градовима и општинама у Републици Српској истакнуте српске заставе

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се и у Бањалуци и локалним заједницама Републике Српске и Брчко дистрикта.

Централна манифестација – свечана академија под називом “Похвала српском народу” биће одржана вечерас у Бањалуци на платоу испред Храма Христа Спаситеља.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе биће обележен и у Требињу полагањем цвећа на споменик на Тргу слободе.

У Бијељини ће градоначелник подићи заставу Републике Српске на јарбол испред зграде Градске управе.

Празник ће бити обележен и у Зворнику, организовањем часа на платоу испред Основне школе “Свети Сава” и Музичке школе “Војин Kомадина”.

На Сокоцу ће бити положени венаци на Спомен-обележје солунским добровољцима.

У Брчком ће Дан српског јединства, слободе и националне заставе бити обележен полагањем цвећа на Споменик српским браниоцима Брчког.

Влада Републике Српске усвојила је 10. септембра закључак да се 15. септембар обележава као Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Републички органи и јединице локалне самоуправе у обавези су да обележе овај дан уз обавезно истицање заставе Републике Српске.

Тим поводом улице Бањалуке окићене су од синоћ са 500 српских застава, пренела је РТРС.

Заставе Републике Српске и Србије постављене су на главним саобрацајницама кроз ужи центар града, односно у улицама Kраља Петра Првог Kарадордевица, Младена Стојановића, Вука Kараџица и Алеји Светог Саве.

Од данас у Бањалуци званично и коњица у патроли

Припадници Жандармерије МУП-а Републике Српске од данас званично патролираће улицама Бањалуке на коњима липицанерима Вихор, Винету, Луна и Атина.

Рано јутрос на улицама Бањалуке пролазници су могли да виде четири коњанка, припадника Жандармерије МУП РС како патролирају улицама.

Они су своју прву званицну патролу завршили испред Палате председника РС, пренео је бањалучки портал Српскаинфо.

Република Српска тако се прикључила Србији, али и 40 одсто земаља у свету које у саставу полиције имају коњицу.

У Kоњичкој јединици жандармерије истичу да ће 99 одсто њиховог посла на улицама Бањалуке бити превентивна делатност.

Сви коњи су, кажу, домаћа аутохтона пасмина липицанера.

Извор: Танјуг

Check Also

Дачић и Шиб: Интензивна сарадња Србије и Немачке

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са амбасадором …