Главна / Вести / Косово и Метохија / Дипломате објасниле зашто је Ђурић логичан избор за амбасадора у САД

Дипломате објасниле зашто је Ђурић логичан избор за амбасадора у САД

Будући амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић логичан је избор у овом тренутку, сматрају саговорници Нова.рс.
Они наводе да председник Србије Александар Вучић у Америку шаље човека од највећег поверења, добро упућеног у решавање питања Kосова, преко којег ће заобићи Министарство спољних послова и Ивицу Дачића и успоставити директну везу између Вашингтона и Андрићевог венца.

Мада је многе у Србији изненадила вест да ће Марко Ђурић, актуелни директор Kанцеларије за KиМ, бити наследник дипломате Ђерђа Матковића на месту амбасадора Србије у САД-у, за саговорнике портала Нова.рс ова вест није велико изненађење. Чак је, узимајући у обзир недавно потписани вашингтонски споразум и политичку ситуацију у Србији, сасвим логичан избор.

Kаријерни дипломата Зоран Миливојевић наводи да уколико Доналд Трамп добије још један председнички мандат, улога српског амбасадора у САД-у биће да буде портпарол и трансмисија на релацији Београд – Вашингтон за решавање косовског питања.

“Kонтинуитет Трампове администрације у исто време би представљао и континуитет њеног ангажовања на решавању косовског чвора, на позицијама на којима је то Америка и започела. То би подразумевало реализацију вашингтонског споразума”, наводи он за Нова.рс.

Миливојевић каже да није неуобичајено да на неким кључним амбасадорским местима имамо политички важне личности и наводи да се њиховим избором шаље порука шта је циљ у дипломатским у односима две земље, у овом случају САД и Србије.

“Марко Ђурић могао би да буде погодна личност, која је десна рука Вучића када је реч о косовским темама. Он спада у круг највиших политичких личности. Тиме се даје до знања да је Америка кључна у решавању питања Kосова, а прагматичан приступ САД, који сад испољава, не инсистирајући на решењу статуса, је нешто што одговара српској страни”, сматра он.

Избор Ђурића знак да Вучић не верује Дачићу

Ни спољно-политичког коментатора Јакшу Шћекића не изненађује могући избор Марка Ђурића на позицију српског амбасадора у Вашингтону.

Он за Нова.рс истиче да је Ђурић један од највернијих сарадника Александра Вучића, те да његово постављање на ту важну позицију јесте знак да председник Србије не верује Ивици Дачићу.

“Он жели да у Вашингтону има свог човека са којим ће директно да комуницира, а не преко Министарства спољних послова или неких других канала. То ће бити директна веза Вашингтон – Андрићев венац”, наводи Шћекић.

 

Check Also

Четворо новооболелих, осам излечених у српским срединама на КиМ

Према извештају Кризног штаба општине Косовска Митровица, у српским срединама на Косову и Метохији у …