Главна / Вести / Косово и Метохија / Због преговора у Бриселу се подигла прашина у Приштини – Албанци неће да испуне договорено

Због преговора у Бриселу се подигла прашина у Приштини – Албанци неће да испуне договорено

Уочи експертских рунди дијалога у Бриселу посвећених Заједници српских општина, у Приштини је подигнута толика прашина, да је “процењено” како “ризик од ЗСО превазилази ризик од пандемије ковида 19”?!

Ово неумесно поређење дошло је из редова опозиционог покрета Самоопредељење, али је и косовски председник Хашим Тачи критиковао најаве да ће се у Бриселу разговарати о ЗСО, оценивши да “нико нема мандат да говори у име Косова о затвореним темама”.

Косово не може и ни по коју цену никада неће дозволити стварање политичког ентитета на својој територији, који би био репродукција Републике Српске на територији Косова – наведено је у саопштењу из Тачијевог кабинета, у коме се оцењује и да је разговор са Београдом о имовини у “супротности са Уставом и законима Косова и да представљају кршење суверенитета”.

Одговарајући на ове опаске, косовски премијер Авдулах Хоти је изјавио да данашњи састанак неће бити “опасан” по косовску страну, јер се неће разговарати о ЗСО, већ о финансијским обавезама двеју страна, укључујући ратне одштете и пензије.

У оваквој атмосфери европски посредници, који су и сами “заслужни” за то што ЗСО још нема, треба да покрену ствари са мртве тачке. Наиме, Управљачком тиму за успостављање Заједнице Европска унија је потврдила мандат још почетком априла 2018. Овај тим је израдио Нацрт статута Заједнице, о чему су посредници из ЕУ обавештени у августу 2018. и следећи корак требало је да буде да Брисел организује састанак на којем би овај документ био представљен одборима за имплементацију двеју страна. До тога, међутим, није дошло. Као гарант спровођења споразума, Брисел такође није утицао ни на то да Приштина испуни своју обавезу да измени своје законодавство како би ЗСО могла да постане део приштинског система.

ЗСО је, подсетимо, предвиђена још Првим бриселским споразумом из 2013. године, испод кога је са приштинске стране потпис ставио Тачи, али су од тада косовске власти на све начине подметале ногу спровођењу тог договора. Споразум је 2015. године био послат и на оцену Уставном суду, који је утврдио да документ није “у потпуности у складу са Уставом Косова”, али је наведено и да ће Заједница бити успостављена.

И Лајчак гура тему под тепих

О томе које ће се теме наћи данас пред тимовима Београда и Приштине повела се мини-расправа на “Твитеру” између посредника ЕУ у дијалогу Мирослава Лајчака и шефа српске делегације Марка Ђурића. Лајчак је написао да су се председник Александар Вучић и Хоти договорили да њихови преговарачи наставе разговоре о међусобним финансијским потраживањима и статусу невећинских заједница (ЗСО).

– Обе теме су врло комплексне. Зато ћемо сутра разговарати о финансијским потраживањима, а о споразумима о невећинским заједницама у наредним данима – написао је Лајчак.

Уследила је Ђурићева порука у којој он наводи да ће “прва тема данас бити ЗСО, барем што се тиче српске стране”.

– Она заједница која је договорена под покровитељством ЕУ – подсетио је Ђурић Лајчака, а затим је у пост скриптуму додао да тема може да буде и имовина и да о њој српска страна такође има пуно да каже.

Извор: Новости онлине

Check Also

У српским срединама на КиМ један смртни случај, 77 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији, према најновијим подацима, једна особа је преминула од …