Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Инсистирали на ЗСО као на првој теми, Приштина не жели

Ђурић: Инсистирали на ЗСО као на првој теми, Приштина не жели

Директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић изјавио је да је делегација Београда данас у Бриселу инситирала на Заједници српских општина, као првој теми разговора, што је наишло на противљене представника Приштине, који, истиче, нису дошли спремни ни за разговор о ЗСО, а ни превише спремни за разговор о имовини.

Ђурић, који предводи делегацију Београда у техничко-експертским разговорима о нормализацији односа са Приштином у Бриселу, рекао је да су ту данас озбиљни експерти, из НБС, стручњаци за приватну, јавну својину и са конкретним предлозима и модалитетима како да се решавају питања.

“Имали смо не претерану рационалну, жучну и емотивну дискусију у којој су представници Пришине покушали да је одведу 13 векова уназад и Србију представе као колонизатора, који је окупирао не само KиМ, већ и Топлицу и да ирационалним, историјски нетачним информацијама скрену с теме”, рекао је Ђурић новинарима у Бриселу.

Делегација Београда је, каже, одговорила рационалним приступом и непристајањем да тема ЗСО буде било скинута са дневног реда, било преименована на неадекватан начин који не би одражавао статусно неутралну форму разговора.

“Не пада нам на памет да разговоре о ЗСО претворимо у разговоре о положају националних мањина, нити ћемо пристати да српски народ буде третиран на KиМ као национална мањина”, рекао је Ђурић.

“Нема напретка у разговорима док ЗСО не буде спроведена у потпуности, онако како је договорено 2013. и 2015. године”, поручио је Ђурић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

У српским срединама на КиМ један смртни случај, 77 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији, према најновијим подацима, једна особа је преминула од …