Главна / Друштво / Филип Карађорђевић: Решење за Србе и Албанце не налази се ни у САД ни у ЕУ, већ у нама самима

Филип Карађорђевић: Решење за Србе и Албанце не налази се ни у САД ни у ЕУ, већ у нама самима

 

Свака иницијатива која коначно у фокус ставља тему економског и инфраструктурног развоја уместо константних и бесмислених расправа и свађа апсолутно је добродошла и неопходна. Политички представници и Срба и Албанаца би морали тога да буду свесни и да своје амбиције и политичку будућност не стављају испред општег интереса народа, изјавио је у интервјуу за Косово Онлајн принц Филип Карађорђевић.

На питање како гледа на споразум у Вашингтону, јер има доста оних који се противе оваквом споразуму и са српске и с албанске стране, члан српске краљевске породице, који због породичних веза има одличне контакте широм света, наводи:

“Апсолутно подржавам сваку иницијативу за дијалог и апсолутни фокус на равномерни економски развој целе наше државе. Ми се данас суочавамо с масовним исељавањем наших грађана, како у централној Србији, тако и у нашим покрајинама, и то се дешава готово искључиво из економских разлога. Уколико се тај тренд настави, ми ћемо врло брзо остати без најспособнијег и најпродуктивнијег дела становништва. То је нешто што се, нажалост, увелико дешава. Имате читава села, па и вароши, у источној и јужној Србији која су потпуно опустела. Да се то не би дешавало, људима је потребно обезбедити посао, инфраструктуру, услове за достојанствен друштвени живот. У том смислу, свака иницијатива која коначно у фокус ставља тему економског и инфраструктурног развоја уместо константних бесмислених расправа и свађа апсолутно је добродошла и неопходна. Политички представници и Срба и Албанаца би морали тога да буду свесни и да своје политичке амбиције и политичку будућност не стављају испред општег интереса народа, а општи интереси су достојанствен и миран живот, стабилност и сигурна будућност наше деце. Кад кажем „наше деце“, мислим и на српску и на албанску децу”, поручује Филип Карађорђевић.

Имали сте прилике да са европским и америчким дипломатама и политичарима разговарате о ситуацији на Косову. Колико мислите да ЕУ, односно САД, али и друге земље, могу утицати на то да се пронађе прихватљиво решење за све и које би то решење по вама било?

Решење за проблеме Срба и Албанаца не налази се ни у САД ни у ЕУ. Налази се у нама самима. Србима и Албанцима нико неће помоћи уколико првенствено не помогнемо сами себи. Не смемо бити површни и заслепљени нерационалним судовима, који су и довели до тога да се у прошлости на обе стране догоде страшне и недопустиве ствари. Због нерационалне и агресивне политике тадашњих политичких представника на обе стране много је недужних жртава страдало и међу Србима и међу Албанцима. Дубоко жалим за свим тим жртвама и све те жртве не смемо заборавити. Управо због сећања на све њих, на оне који су недужно страдали, на све оне који се и даље воде као нестали, дужни смо да ставимо тачку на реторику која је довела до њиховог страдања и да не дозволимо да се то икада више догоди. Уколико се Срби и Албанци међусобно договоре и сложе, сами ће наћи најприхватљивије решење на корист својих потомака, а САД, ЕУ и остали представници међународне заједнице могу бити само добар партнер и пријатељ који ће се радовати међусобном договору Срба и Албанаца.

Сведоци смо и новог таласа насиља над Србима и њиховом имовином на Косову. Ваш коментар?

То је апсолутно недопустиво и за сваку осуду, али ми саопштења са осудама тих варварских чинова читамо након сваког таквог случаја и то не решава тај велики проблем. Морамо смањити тензију. Срби на Косову и Метохији ни на који начин не угрожавају Албанце и Албанци своје комшије Србе не треба да доживљавају као некакву претњу, као непријатеље. Ни Срби ни Албанци на Косову и Метохији не могу имати нормалан живот једни без других, јер нема нормалног живота на Косову и Метохији без суживота Срба и Албанаца. Хајде да почнемо да размишљамо о томе како можемо да помогнемо једни другима, а не да једни другима константно чинимо штету и зло, јер сви видимо докле нас је то довело. Верујем да има довољно памети међу свима нама да коначно можемо да схватимо да је крајње време да нашу будућност градимо у миру.

Како гледате на покушаје да се српски манастири и цркве на Косову прогласе албанским националним добром?

То је такође нешто што сводим под појам нерационалне политике без много памети. Српски манастири и цркве никако не могу бити проглашени “албанским националним добром“ јер они то нису управо зато што су српски и то зна читав свет, а што је најважније, знамо и сви ми. Знају то и наши пријатељи Албанци и сигуран сам да и они сами презиру такве поступке и покушаје својих појединих политичких представника јер и сами знају да то нема никаквог утемељења у реалности и служи само у сврху подизања тензије и подгревања беспотребних сукоба.

Када сте последњи пут били на Косову и када планирате да идете поново?

Верујем да ћу до краја године успети да посетим наше највеће светиње на Косову и Метохији.

Извор: Косово Онлајн

Check Also

Вучић: За 10 дана ПЦР лабораторија у Северној Митровици; Брнабић: Радови при крају, опрема за лабораторију купљена

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у северном делу Косовске Митровице у …