Главна / Вести / Косово и Метохија / Новости: Хоће пречицом да бришу Резолуцију 1244, Хоти изнео план како треба да изгледа коначни споразум

Новости: Хоће пречицом да бришу Резолуцију 1244, Хоти изнео план како треба да изгледа коначни споразум

Иако је Резолуцију 1244 донео један од најважнијих органа Уједињених нација, организације у коју Kосово толико жели да се учлани, премијер владе у Приштини Авдулах Хоти осмислио је да се овај документ “укине” одредбама свеобухватног споразума који ће се постићи са Београдом, пишу Новости.
Хоти је ову идеју изнео пред посланицима у Приштини, додајући да споразум са Београдом треба да обавеже и Европску унију да прибави признавање Kосова од пет држава Уније које то до сада нису учиниле.

Бивши амбасадор при УН Владислав Јовановић за Новости је оценио да овакви захтеви Приштине делују више герилски него политички.

Он напомиње и да се зна како се мењају резолуције усвојене у Савету безбедности.

“Једини ко би могао да разматра идеју о замени или повлачењу Резолуције 1244 је Савет безбедности, а за то би било потребно да се претходно утврди да је она изгубила своју вредност или да је наступио развој ситуације који њу више не чини неопходном. Овај начин који су замислили у Приштини само говори да они нису ни близу државности и да су аматери у спољној политици”, рекао је Јовановић.

Поводом плана Приштине да се споразум са Београдом искористи и као притисак на чланице ЕУ које не признају Kосово сарадник Института за европске послове Слободан Зечевић истиче да се ту вероватно полази од жеље да Београд призна независност Kосова и претпоставке да ће то Србија учинити у овом споразуму.

“У области спољне политике ЕУ нема прегласавања, али пошто није било могуће донети једногласну одлуку о признавању Kосова, онда је то питање препуштено свакој чланици појединачно. Kада би Србија признала Kосово путем свеобухватног споразума, то би био снажан аргумент да се тих пет држава позову да учине исто и Брисел би то могао да учини, рецимо, кроз неку препоруку. На то рачунају у Приштини”, рекао је Зечевић.

Пет чланица ЕУ које нису признале Kосово су Kипар, Грчка, Румунија, Словачка и Шпанија, а портал ЕУобсервер пише да би Шпанија била спремна да призна Kосово ако се постигне договор са Србијом.

“Наша позиција није опструкционистичка. Она је, напротив, конструктивна. Шпанска позиција може се синтетизовати у следећој реченици: ‘ништа без споразума, све с њим’, укључујући политичко признавање и успостављање дипломатских односа”, пренето је овом порталу из шпанског министарства спољних послова.

Извор: Новости

Check Also

Прослава Ђурђевдана (Ђурена) – традиција за одрживу будућност Горанаца

Велике падине Шар планине простиру се дуж јужног дела Kосова. Део планине по имену Гора …