Главна / Вести / Србија / Ковић: Покушај присвајања српског културног наслеђа – упозорење шта може да се догоди

Ковић: Покушај присвајања српског културног наслеђа – упозорење шта може да се догоди

Историчар и професор Универзитета у Београду Милош Ковић изјавио је данас да најновије писање “Кохе” о српским манастирима као косовском наслеђу, више никога не може да остави равнодушним и да је веза Албанаца са Илирима непостојећа.

Ковић је оценио да је покушај присвајање српског културног наслеђа само доказ и потврда онога што би могло да се деси српским светињама уколико Срби и Србија одустану од Косова и Метохије.

Ово је најјаснији доказ шта нам се спрема, упозорио је Ковић у изјави за Косово Онлајн, и истакао да је кључно разумети какве везе имају старобалкански храмови и римска историја са савременим Албанцима.

“Савремени Албанци су народ који је већински муслимански, чији је национални идентитет изграђен у 19. и 20. веку на османском и комунистичком наслеђу, дакле то је народ који је доминантно муслимански”, наводи Ковић.

У средњем веку када је грађена Богородица Љевишка и потоњим вековима, појашњава Ковић који је и један од оснивача Покрета за одбрану Косова и Метохије, ниједан историсјки извор не потврђује постојање Албанаца на подручију Косова.

“У средњем веку, на основу доступних извора, Албанаца тамо нема. Просто, изгледа да се школство Албанаца заснива на псеудо-митолошким теоријама, њиховом илирском пореклу, то је проблем који сами албански историчари морају да превазиђу. Није ми јасно зашто савремени Албанци толико инсистирају на античком пореклу наших храмова. Њихова веза са Илирима је просто непостојећа, она је псеудомитологија”, рекао је Ковић.

Како је приметио, то што такве тврдње подржава и један део лобистичких структура на Западу, није разлог да се у њих мора и поверовати.

“Дакле, Албанци су потомци старобалканског становништва, у истој оној мери у којој су и Срби потомци старобалканског народа. Нема никаквог разлога да ми из свог наслеђа одсецамо тај културно старобалкански идентитет. И у том смислу, Албанци немају никакву посебну привилегију и немају никакву стручну, доказану везу са Илирима, или са било којим старобалканским народом”, истакао је Ковић.

Он додаје да пракса подизања храмова и цркава на темељима старијих богомоља, није ништа ново и ништа необично у историји хришћанства, у историји Балкана и у историји света.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Петковић: Бојану и Мирославу сам пренео да нису сами

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на својој Фејсбук страници написао је да је данас …