Главна / Вести / Косово и Метохија / Коха: ЕУ подржава “мини Шенген” као иницијативу која помаже регионалну сарадњу

Коха: ЕУ подржава “мини Шенген” као иницијативу која помаже регионалну сарадњу

Европска унија подржава сваку иницијативу чији је циљ јачање регионалне сарадње на Западном Балкану, а ако је то идеја онога што се назива “мини-Шенген“, онда је и ЕУ подржава, пише Коха.

У тексту Аугустина Паљокаја се наводи, да ЕУ подсећа да је регионална сарадња између земаља региона, осим што је у интересу тих земаља, такође обавеза процеса стабилизације и придруживања.

Оно што неке дипломате ЕУ сматрају проблематичним јесте ознака „мини-Шенген“, јер ако узмете шенгенско подручје као пример у ЕУ, постоје многе разлике у приступу.

Шенген у ЕУ је простор за слободно кретање људи, без заустављања на границама. Постоје чак и државе унутар ЕУ које нису у Шенгену.

Неки још нису прихваћени, попут Хрватске, Румуније и Бугарске, а неки нису, попут Ирске и донедавног чланства у ЕУ, Уједињеног Краљевства.

Постоје и земље које нису чланице ЕУ, а налазе се у Шенгену, попут Швајцарске, Норвешке и Исланда.

Слобода кретања роба, коју су председник Србије Александар Вучић и премијер Албаније Еди Рама у ЕУ често истицали као циљ „мини-Шенгена“, кроз јединствено тржиште ЕУ.

Постоје и дипломате ЕУ који иницијативу виде као прилику да земље западног Балкана, по узору на ЕУ, повећају своју сарадњу и смање трговинске баријере.

Али, ово им неће помоћи да се придруже ЕУ на било који директан начин, јер је интеграција у ЕУ и даље процес који зависи од индивидуалних заслуга земаља у региону у испуњавању неопходних критеријума.

Чак, једног дана када држава у региону постане чланица ЕУ, морала би да напусти било какву регионалну трговину или иницијативу за слободно кретање. Јер државе чланице ЕУ немају право да имају таква подручја ван територије Европске уније.

С обзиром да се интеграција у ЕУ многим земљама у региону чини измишљена, још ближа свеобухватна сарадња у региону била би добра прилика да се искористе без чекања на чланство у ЕУ.

Очекује се да ће Европска унија ускоро израдити посебан инвестициони план за регион Балкана, који ће такође имати за циљ јачање регионалне сарадње.

У региону западног Балкана већ постоји много иницијатива за регионалну сарадњу, од ЦЕФТА до Савета за регионалну сарадњу.

Немачка је, у сарадњи са неколико других држава чланица, такође покренула Берлински процес. Њихов циљ је повец́ање стабилности кроз регионалну сарадњу, развој инфраструктуре и економски раст.

Али, за успех свих, рецимо у ЕУ, предуслов је постојање политичке воље и воље за мирно решавање несугласица. Од тога ће, кажу у ЕУ, зависити успех иницијатива, оно што су они назвали балканским “мини-Шенгеном“.

Извор: Косово онлине/Коха Диторе

Check Also

Јањић: Неопходни нови специјални модели заштите светиња СПЦ на КиМ

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић поручио је данас да су, након двадесет послератних …