Главна / Вести / Косово и Метохија / Одаловић: Отварање архива међународних снага расветлило би судбину несталих

Одаловић: Отварање архива међународних снага расветлило би судбину несталих

Србија трага за још 1.643 нестале особе о којима још нема никаквих података, рекао је за РТС председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић. Додаје да би у расветљавању њихове судбине могло би да помогне отварање архиве такозване ОВК и архиве међународних снага.

Вељко Одаловић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да је неопходно отворити архиве међународних снага, да би се ефикасније решавало питање судбине несталих лица.

“Ми инсистирамо на архивама тзв. ослободилачке војске косова и њихових служби које су деловале 1998/99 и 2000. на простору Косова и Метохије. Али нам је веома важно да се отворе и међународне архиве, да се учине доступним и архиве које су у Хашком трибуналу, али и контигената КФОР-а. Сигурни смо да у тим архивима има много информација које могу да нам помогну да расветлимо судбину несталих лица у време када Србија није практично имала никакву надлежност на простору КиМ, када је највећи број Срба и осталих неалбанаца убијен или киднапован. Наравно ту су и архиве ОЕБС-а и других организација које су биле на том простору”, објашњава Одаловић.

Истиче да је веома важно да Албанци покажу спремност на сарадњу по питању несталих.

“Очекујемо да покажу спремност да прво претраже локације на које ми оправдано указујемо да су потенцијална места сахрањивања Срба на КиМ и осталих неалбанаца, али и да смогну снаге да отворе своје архиве јер до сада нису биле доступне. Они су упорно тврдили та такве архиве не постоје”, објашњава председник Комисије за нестала лица Владе Србије.

Изражава наду да ће Брисел и Вашингтон извршити притисак на Приштину да учини оно што се од ње захтева.

“Питање несталих је значајно за једну укупну стабилизацију стања и то је нешто што препознају и ове две администрације које су нас подржале”, наводи Одаловић.

Истиче да Србија трага за још 1.643 нестале особе о којима још нема никаквих података.

Извор: РТС

Check Also

Јањић: Неопходни нови специјални модели заштите светиња СПЦ на КиМ

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић поручио је данас да су, након двадесет послератних …