Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Споразум из Вашингтона се спроводи муњевитом брзином

Ђурић: Споразум из Вашингтона се спроводи муњевитом брзином

Долазак представника америчке Међународне развојне финансијске корпорација (ДФЦ) у Београд је показатељ да се економски споразум из Вашингтона спроводи муњевитом брзином, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Он је навео да се отварају врата за ново поглавље америчко-српских односа, пре свега у економији.

“САД ће увек штитити стабилност простора на ком улажу, неће моћи лако да се понављају ситуације пре две или три деценије у нашим односима које желимо да избегнемо по сваку цену”, рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

Он је нагласио да су економским споразумом, које је председник Србије потписао у Вашингтону, отворена врата Беле куће после 20 година и да су створени предуслови да се са САД-ом вратимо на историјске стазе пријатељства, које је постојало током Првог и Другог светског рата.

“Наша је одговорност према деци да немамо никада за непријатеља једну тако велику земљу, као што је САД”, рекао је Ђурић.

Како је рекао, долазак представника ДФЦ је добар и важан сигнал, јер долазе непуне две недеље по потписивању споразума у Вашингтону. Подсећа да ће ДФЦ корпорација, која је “тешка” више од 60 милијарди долара, отворити регионалну канцеларију у нашој земљи, која ће покривати регион.

То, како је навео, отвара простор за долазак америчких инвеститора.

Договор из Вашингтона за Београд има неколико важних елемената, сматра Ђурић и додаје да је то отварање канцеларије ДФЦ у Београду, скинуто је са дневног реда признавање такозваног Косова, обезбеђен је једногодишњи мораторијум на чланство Приштине у мерђународним организацијама.

Веома је важно, како је рекао, што тзв. Косово неће моћи да постане члан Унеска, јер су све гласнији албански историчари који присвајају српске цркве и манастире на КиМ.

Ђурић је рекао да је отварање канцеларије ДФЦ у Приштини била једна од тачака на којој је инсистирала приштинска делегација на састанцима у Вашингтону, али да до тога неће доћи и да ће из канцеларије у Београду бити “покриван” читав регион.

“Изузетно је значајно што се и са властима у Приштини ради на спровођењу ових договора. Ако треба да добијемо излаз на још једну јадранску луку, највероватније у Драчу, то треба да се потрвди и да се ради на спровођењу тога са Приштином”, рекао је Ђурић.

Упитан о критикама које се могу чути у албанској јавности да је споразумом из Вашингтона “могућа нова српска хегеномија“ у региону и излазак Србије на море, Ђурић је казао да су критичари споразума у Приштини подсећали тамошње институције на то да је председник Вучић у недељи дана имао разговоре са Трампом, Путином, Меркел, Ердоганом и израелским премијером и поставили питање шта ради албанска страна и моћни албански лоби.

“Питају се да ли је могуће да се српски лоби после много деценија пробудио и активирао, да Срби буду у Овалној соби, а они не“, казао је Ђурић.

С друге стране, спољна политичка активност Србије је интензивнија и офанзивнија и праћена тиме да је у претходном периоду обезбеђено 18 повлачења признања косовске независности и спречено чланство у различитим међународним организацијама.

“Све то не би било могуће да српска економија није кренула озбиљном узлазном путањом претходних година“, подвукао је Ђурић.

Истиче да са српске стране то нико није радио за било какву награду, већ за дугорочну стабилност Србије.

“А они који то провлаче кроз блато нису видели Овални кабинет ни на разгледници. Србија озбиљно ради на унапређењу односа са САД и то ”жуља” део јавности у Србији јер тако нешто нису могли ни да сањају већ су јурили америчке званичнике по ходницима да се сликају”, навео је Ђурић.

“ЕУ да ради свој посао и утиче на Приштину да формира ЗСО”

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поновио је да је формирање Заједнице српских општина (ЗСО) услов за даљи напредак дијалога Београда и Приштине и да остаје да се види да ли ће Европска унија утицати на Приштину да на озбиљан начин приступи преговорима.

Ђурић је казао да је циљ српске делегације на последњој рунди дијалога у Бриселу био да се озбиљно разговора о ЗСО и питању имовине, али да Приштина то није хтела.

“ЕУ је то нотирала, али видећемо да ли ће радити свој посао и на озбиљан начин их вратити за преговорачки сто. Што се тиче нас, докле год Приштина не буде спремна да испоручи ЗСО нека заборави на било шта од онога што очекују”, рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

Он је нагласио да је ЗСО на столу зато што је председник Србије Александар Вучић Жозепу Борелу и Мирославу Лајчаку, после разговора у Вашингтону, предочио да је за даљи напредак у дијалогу потребно да дође до коначног спровођења ЗСО и да би ти разговори имали кредибилитет.

Ђурић каже да су косовски премијер Авдулах Хоти и координатор за дијалог Скендер Хисени рекли да нема никаквих проблема и да ће на следећи састанак доћи са пуном делегацијом да дискутују о статуту ЗСО и да раде на њеном оснивању.

“Дан пре састанка добили смо информацију да је у Приштини неко комешање, да су Хотију запретили да не сме да разговара о томе. Ми смо рекли да састанка може бити, али да ће ЗСО за нас бити прва и суштинска тема разговора”, навео је Ђурић.

Додао је да је српска делегација изнела ситуацију везану за ЗСО на основу постигнутих договора, а да су након тога ушли у разговоре о питању имовине.

Српски тим се, каже, озбиљно припремио за тај састанак, а у делегацији су били и вицегувернер Народне банке, експерти за приватну, јавну и црквену имовину коју су изнели концепт како да се коначно створе механизми за решавање тог питања.

“Приштинска страна је дошла без иједног папира, а Хисени је причао како Срби дугују Албанцима Топлички округ, како смо после 1878. спалили тамо 236 албанских села, како смо 13 векова агресори и окупатори на том простору… Ја сам указао на турске пописе који доказују колико је било Срба и Албанаца, повеље наших средњовековних владара, папире албанских историчара који говоре да су Срби били већина на КиМ”, рекао је Ђурић.

“О месту амбасадора у САД тек кад буде озваничено”

Поводом најава да ће бити именован за амбасадора Србије у Вашингтону, Ђурић, није желео да говори. “О томе нећу да говорим, јер не би било дипломатски да се говори о нечему што још није реализовано и очему тек треба да се разговара са земљом пријема”, рекао је он.

Ђурић је поводом коментара у јавности и на друштвеним мрежама о његовом могућем именовању за амбасадора, казао да неће да се жали и да је то “стоти део” онога кроз шта пролазе председник Србије Александар Вучић и друге његове колеге.

“То што су мене помињали претходних дана је стоти део онога кроз шта пролази председник Вучић и моје колеге, који су се усудили да раде противно интересу оних који су мислили да су богом дани и да могу неограничено да владају Србијом”, рекао је Ђурић.

Он је казао постоје економски и политички кругови који знају да под именом и презименом немају шта да траже на изборима, попут Драгана Ђиласа, Вука Јеремића и да унајмљују “дворске луде” које треба да омаловаже и компромитују све и свакога у Србији.

“Да доведу све у исту раван, јер знају да само у таквим условима имају шансе да се под маском и под туђим именима опет дочепају власти”, казао је Ђурић.

Извор: Тањуг

Check Also

У српским срединама на КиМ један смртни случај, 77 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији, према најновијим подацима, једна особа је преминула од …