Главна / Друштво / Представници Канцеларије за КиМ и Министарства просвете обишли ученике у Грачаници

Представници Канцеларије за КиМ и Министарства просвете обишли ученике у Грачаници

Ученици основних и средњих школа на територији централног Косова и Метохије данас су, након три недеље похађања онлајн наставе, поново сели у школске клупе, поштујући све прописане мере заштите. Њихов повратак у школске клупе данас су у Грачаници поздравили представници Министарства просвете и Канцеларије за Косово и Метохију, који су са председником општине Грачаница Срђаном Поповићем обишли Основну школу Краљ Милутин у Грачаници.

Душан Кићовић, државни секретар Министарства просвете, изразио је задовољство поновним поласком деце у школу.

– Јако сам задовољан оним што сам овде видео. Видим да су се директори потпуно припремили за повратак деце у школске клупе. Иначе, сваког четвртка, односно петка, школе су дужне да попуне број ученика и наставника који су заражени, ти подаци се шаљу Кризном штабу, а даље је на Кризном штабу да спроводи меру која ће се спроводити у односу на број. Тренутно немамо тенденцију повећања броја заражених. Сва стручна правила која смо дали школама на нивоу централне Србије, важе и за школе на Косову и Метохији. Ако се у групи појави више од двоје инфициране деце, та ће група бити изолована – рекао је Кићовић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић свим ученицима у новој школској години пожелео је пуно успеха.

– Драго ми је да смо на овај начин и са државним секретаром за образовање и са помоћником директора Канцеларије за Косово и Метохију, са осталим директорима и са начелницом школске управе отворили ову школску годину. Ми као локална самоуправа ћемо се и даље трудити да створимо што је могуће боље услове и да наша деца са Косова и Метохије не оскудевају ни у чему и да имају исте услове као деца у целој Србији. Дезинфиковали смо све просторије, створили смо све услове. Ми као локална самоуправа улажемо у проширење наших објеката. Ове године очекујемо да се 21. Новембра заврши Средњошколски центар, који ће знатно растеретити постојеће објекте где су смештене основне школе. Изграђен је анекс школе Краљ Милутин, а започети су и радови на изградњи школе у Сувом Долу. Ове године започећемо и радове на реконструкцији Основне школе Миладин Митић у Лапљем Селу – нагласио је Поповић.

Директор ОШ Краљ Милутин Владимир Милкић нагласио је да је из године у годину већи број ученика, а да је ове године уписано 87 првака.

Све школе радиће по упутству Министарства просвете Србије наглашава и начелница Школске управе Јасмина Дедић.

– На целој територији Косова и Метохије уписано је око 1100 првака. Првог септембра школе су започеле онлајн наставу. Сада је најбитније да се сви придржавамо епидемиолошких мера, као и стручних упутстава Министарства просвете. Можемо да закључимо да су се у досадашњем раду, у току онлајн наставе и деца и наставници јако добро снашли – каже Дедић.

Ученике је поздравила и пожелела им добродошлицу у школске клупе и помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Слађана Марковић Стојановић.

Улагање у образовање је увек добитак. Од најнижег до највишег нивоа. Министарство просвете, Канцеларија за Косово и Метохију, Влада Републике Србије. Све српске заједнице на КиМ су доказале већ последњих година колико се улаже заправо у образовање. Ту је била изградња школа, затим реконструкција школа, нови вртићи, у Грачаници конкретно Средњошколски центар који ће растеретити школе, дати деци боравак у учионицама какав заслужују, као и рад у кабинетима који су потпуно опремљени. Треба рећи да се улаже и када су друге општине у Питању. У општини Лепосавић реконструисано је пет школа, изградња ученичког дома, планира се изградња зграде универзитета. Желим данас да пожелим срећу првацима и добре оцене. Корона је за све нас била веома стресна. То је свима нама ново, ново је и деци и наставницима и сви морамо да будемо довољно толерантни да се укључимо у тај процес. Наш циљ је да створимо добре људе, образоване људе , а то је нешто у шта ће и родитељи морати да се укључе, као и сви ми – каже Слађана Марковић Стојановић.

Са делегацијом у обиласку био је и Милан Савић, посланик у Скупштини Србије.

Ученицима су подељени и пригодни поклони у виду школског прибора.

Check Also

Петковић: ЕЕАС да заузме одлучнији став и спречи Куртијев ратоборни поход

Опредељење Београда и председника Александра Вучића за дијалог и решавање проблема на Косову и Метохији …